Erişilebilirlik

Christopher Hill Irak'a Gitmeye Hazır


Başkan Barack Obama’nın Irak’a büyükelçi olarak atadığı Christopher Hill Amerikan askerleri çekilirken Irak’ta güvenliğin korunacağına inandığını söyledi. Atamanın Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Hill, onaylama süreci çerçevesinde Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda soruları cevapladı.

Büyükelçi Christopher Hill Irak’taki durumun çok önemli bir noktada olduğunu söyledi: Çok önemli bir dönemdeyiz. Asker çekmek, ya da asker sayısını indirmek, askeri bir ülkeye yerleştirmekten çok daha zor bir iştir.

Oğlu Irak’ta asker olan Hill asker çekme sürecinde güvenliğin sağlanmasının da önemine işaret etti: Askerlerimizin, “bize verilen görevi tamamladık” inancıyla geri dönmesi çok önemlidir. Arkada bırakmalarını istediğimiz şeyler de var. Örneğin güvenliğin sağlandığı duygusu. Bence bunu başarma kapasitemiz var.

Amerikan askerleri Irak’tan gelecek Ağustos ayında çekilmiş olacak.

Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Senatör John Kerry, Hill’in Irak’ın yeni Büyükelçisi olmaya hazır olduğunu söyledi.

Doğu Asya ve Pasifik’ten sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı yapmakta olan Hill Kuzey Kore 6’lı görüşmelerinde de baş Amerikalı temsilci olarak görev yaptı. Makedonya Büyükelçiliği de yapmış olan Hill, Bosna’daki savaşı sonlandıran Dayton anlaşmasının hazırlanmasında da önemli rol oynadı.

Bazı Cumhuriyetçi partililer Hill’in Ortadoğu konusunda deneyimi olmadığını ileri sürüyor ve Obama’nın adayını değiştirmesini istiyor.

Cumhuriyetçi Senatör Sam Brownback Hill’in adaylık sürecini askıya alma tehdidinde bulunmuştu. Ancak Senatör Kerry böyle bir adımın bilinçsizce atılmış olacağını söyledi: Savaşın bu kritik aşamasında Hill’in göreve başlamasını Senato bürokrasisini kullanarak geciktirmek, Irak’taki çabalarımıza haksızlık yapmak olur. Zaman gecikme zamanı değil.

Hill Irak’a büyükelçi olmak için yeterli deneyime sahip olduğunu savunuyor. Irak’taki temel sorunların sivil hükümet yapısını güçlendirmek ve komşularla ilişkileri düzeltmek olduğunu belirten Hill aynı sorunlarla Kuzey Kore ve Balkanlar’da da karşılaştığını söyledi.

Hill Kuzey Kore’deki çalışmalarından ötürü Komisyon’un üst düzey Cumhuriyetçi üyesi Senatör Richard Lugar’ın övgüsünü kazandı: Büyükelçi Hill, Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak en zorlu dış politika konularından birinde üstün diplomasi ve idare yeteneğini sergiledi.

Christopher Hill büyükelçi olarak onaylandığı takdirde vakit geçirmeden Bağdat’a hareket edeceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG