Erişilebilirlik

Ergenekon'da İkinci İddianame


Türkiye’de Ergenekondavasıyla ilgili ikinci iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede emekli Orgeneral Şener Eruygur ve emekli orgeneral Hurşit Tolonterör örgütünün üst düzey yöneticisi olmakla suçlanırken Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılması olaylarından da sorumlu tutuluyor.

Türkiye'nin gündemini derinden sarsan Ergenekon davasında kamuoyuna açıklanan ikinci iddianame, Türkiye'de darbe tartışmalarının uzun süre gündemde kalacağının sinyallerini veriyor. Öyle ki iddianamede 'Yakamoz' adlı bir darbe planından, bu darbeyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeniden düzenlenmesinden sözediliyor. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve gazeteci Mustafa Balbay'ın tuttuğu günlüklerin de yeraldığı iddianemede Orgeneral Tolon'un Örnek'in tuttuğu günlüklerden haberi olduğu bilgisi yeralıyor. İddianameye göre, Ergenekon davasında sanık olmayan orgeneraller İbrahim Fırtına, Aytaç Yalman ve Özden Örnek darbe planları içinde yer alıyor.

CHP yerine yeni parti

5 bölümlük 2. iddianamenin ilk bölümünde, Ümraniye'de 2007'de bir gecekondunun çatı katında bulunan patlayıcılar ile başlayan soruşturma ve bunun üzerine hazırlanan ilk iddianame anlatılıyor. 21'i tutuklu 56 sanık hakkında hazırlanan 1909 sayfalık ikinci iddianamede, "Soruşturma kapsamında yürütülen çalışmalarla Ergenekon isimli terör örgütüne ulaşılmıştır" deniliyor. İddianamede, örgütün işlediği suçlar genel olarak anlatıldıktan sonra, örgütün başka örgütler, sivil toplum kuruluşları ve medya kuruluşları ile ilişkileri anlatılıyor. Örgütün özellikle CHP'nin mevcut yapısının değiştirilmesi yönünde çalışmalar yaptığı da öne sürülüyor. İddianamede örgütün, kendileri gibi düşünmeyen siyasilere gerekirse suikast düzenlemeyi, CHP'nin mevcut yapısını mutlaka değiştirmeyi planladığı bilgisi de var. İddianamede, CHP'nin yapısının değiştirilerek oluşturulacak yeni bir sosyal demokrat hareketin başına Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve 'darbe günlükleri' tuttuğu belirlenen Mustafa Balbay'ın getirilmesinin planlandığı da anlatılıyor.

İdianamede "Mevcut demokratik yönetimin değiştirilmesi" başlığı altında örgütün amaçlarından birisinin ‘darbe yaparak yönetime el koymak’ olduğu belirtiliyor. İddianamede "Örgütün ülkede darbe zemini oluşturmak için ciddi faaliyetlerde bulunduğu, birçok silahlı ve bombalı eylem gerçekleştirdiği, ülkede kaos ve anarşi ortamı oluşturmaya çalışarak ordunun darbe yapması için telkin, tavsiye ve teşviklerde bulunduğu anlaşılmıştır" ifadeleri dikkat çekiyor. Ergenekon örgütünün Atatürkçü Düşünce Derneği başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu ile ilişki içinde olduğu da anlatılan iddianamede, bu kuruluşların hükümete karşı Cumhuriyet Mitingleri'ni organize ettiği de kaydediliyor.

2. iddianame çerçevesinde Ergenekon davasının ilk duruşması 20 Temmuz 2009 tarihinde yapılacak. Açılan ikinci dava ile halen görülmekte olan davanın birleştirilmesi yönündeki savcılığın talebi, daha sonra değerlendirilecek.

İstanbul Ümraniye'de 12 Haziran 2007'de bir eve yapılan polis baskınında 27 el bombasının bulunmasıyla başlayan Ergenekon soruşturmasıyla ilgili dava, 20 Ekim 2008'de başlamıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 86 zanlının 'örgüt kurup, halkı hükümete karşı silahlı isyana teşvik etmek' suçundan yargılanmalarının istendiği ilk iddianameyi kabul ederek, Türkiye gündemine 'darbe ve demokrasi' tartışmasını taşımıştı.

XS
SM
MD
LG