Erişilebilirlik

Obama Ekonomi Konusunda Güvence Vermeye Çalıştı


Başkan Barack Obama dün akşam Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında dünya ekonomisinin uluslararası çabayla onarılabileceğini bildirdi. Başkan, dev bütçe açığını azaltmak için de, yönetimin elinden geleni yaptığını kaydetti.

Başkan Obama dün akşam Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında doların gücünün, Amerika’nın dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ve en istikrarlı ülke olmasından kaynaklandığını bildirdi.

Başkan Londra’da düzenlenecek G-20 toplantısında, istihdam yaratmak, korumacılıktan uzak durmak ve dünya ekonomisini yeniden işler hale getirmek için ülkelerin ellerinden geleni yapmaları mesajını vereceğini söyledi.

Başkan, Irak ve Afganistan savaşlarının giderlerini bütçeye dahil etme kararını savunarak, savaşların maliyeti konusunda açık olmadıkları zaman hükümetlerin harcamaları kontrol edemeyeceğine işaret etti. Obama dört yılda bütçe açığını yarıya indirmek için ulusun zor kararlar almak durumunda olacağını da sözlerine ekledi.

Obama Ortadoğu Barışı Konusunda Umutlu

Obama İsrail’de sert tutumlu bir hükümetin işbaşına gelmekte olmasına rağmen Ortadoğu’da barışın sağlanabileceğine inandığını söyledi. Başkan dün akşamki basın toplantısında, barış çabalarının daha kolaylaşmadığını fakat gerekli olduğunu vurguladı.

İsrail’le Filistinliler arasındaki mevcut durumun devam edemeyeceğini belirten Başkan, iki tarafın barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayacağı iki devletli çözüm için çalışmaya devam edeceğini bildirdi.

Obama, işbaşına geldiğinden bu yana yönetiminin bu bölgede barışı getirmeye kararlı olduğunun işaretini verdiğini kaydetti.

Obama İran ile sorunların çözümünde ilerleme beklediğini söyledi. Obama geçen hafta yayınladığı Nevruz Bayramı mesajında, İran ile yeni bir başlangıç istediğini söylemişti.

Dünkü basın toplantısında bu konuya da değinen Obama ilişkilerin bir gecede düzelmesini, İran’ın tartışmalı nükleer silah programını ya da terörizme desteğini derhal durdurmasını beklemediğini de ifade etti.

Obama Nevruz mesajında İran ile Amerika arasındaki ciddi görüş ayrılıklarını diplomasi yoluyla çözmekte kararlı olduğunu kaydetmişti.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Obama’nın açıklamasına soğuk yaklaşmış ve Amerika değiştiği takdirde İran’ın da değişeceğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG