Erişilebilirlik

Obama'nın Mektubu Sarkozy'i Kızdırdı


Başkan Barack Obama’nın Londra’da yapılacak G-20 toplantısı ile Strasbourg ve Kehl’de toplanacak 60’ıncı NATO Zirvesi’ne katılımı, Avrupa’da diplomasi kulislerini hızlandırdı. Obama ile 3 Nisan’da herkesten önce başbaşa görüşmek için diplomatik yolları zorlayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bu konudaki tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. Üstelik Obama’nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a mektup yazması Fransa'da "Sarkozy Obama’dan beklediği yakınlığı göremedi" yorumlarına yol açtı.

Avrupa’nın üç büyük ülkesi İngiltere, Fransa ve Almanya iki önemli zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. G-20 ülkeleri 2 Nisan’da ekonomik kriz gündemiyle İngiltere’nin başkenti Londra’da toplanacak. Kuruluşunun 60’ıncı yıldönümü kutlayan NATO zirvesi de 3-4 Nisan’da Strasbourg ve Kehl’de yapılacak. İki zirvenin de en önemli özelliği global kriz ortamında farklı iddialarla yönetime gelen Amerikan Başkanı Barack Obama’nın başkan olarak ilk kez bu toplantılara katılacak olması. Obama’nın gelişi hem bu iki stratejik kurumda Amerika’nın yeni rolünün netleşmesi, hem de Avrupa ülkeleri ile ikili ilişkilerin yeni seyri açısından önem taşıyor.

Fransa’nın NATO’nun askeri kanandına geri dönüş kararı NATO ve Amerika ile ilişkilerini olumlu etkiledi. Ancak bu karar, Ülkesinde ‘fazlaca amerikan yanlısı olmakla’ eleştrilen ve Bush yönetimi ile hayli yakın ilişki kuran Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Obama yönetimi ile aynı yakınlığı kurmasına yetecek mi?. Sarkozy, 3 Nisan’da NATO’dan hemen önce Obama ile Normandiya kıyısında başbaşa bir görüntü vermek için tüm diplomatik ağırığını koydu. Ancak Obama yönetimi Sarkozy’nin bu talebine olumsuz yanıt verdi. Bu yanıtın ilk gerekçesi Obama’nın yüklü programı, ikincisi ise Almanya Başbakanı Angela Merkel. Kulislerde Obama’yı NATO zirvesinde beraber ağırlamayı planlamalarına rağmen Sarkozy’nin böyle bir girişimde bulunmasının Merkel’i sinirlendirdiği ve bu görüşmeye engel olduğu konuşuluyor.

Sarkozy’ye ikinci kötü haber Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’dan geldi. Jintao, Tibet krizinin ardından Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama ile bir araya gelen Sarkozy ile G-20 zirvesinde ikili görüşme yapmayacağını açıkladı. Obama’nın kendisini kutlayan eski Fransız Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a gönderdiği mektup da, Sarkozy’ye üçüncü darbeyi indirdi. Başkan Obama’nın, Irak savaşına karşı çıkan Chirac’a yazdığı mektupta, “Eminim önümüzdeki 4 yıl içinde barışı tesis etmek ve daha güvenli bir dünya yaratmak için birlikte çalışabiliriz” sözleri Fransız ve İngiliz medyasında geniş yankı buldu. Amerikan ve Fransız internet sitelerinde mektup “Tıpkı Sarkozy’nin Obama’yı es geçip Bush’a yazması gibi bir durum. Biri Obama’yı Sarkozy’nin varlığından haberdar etmeli” şeklinde alaylı yorumlarla yer aldı.

Bütün bu gelişmeler nedeniyle NATO ve G-20 toplantıları öncesi diplomasi koridorları ısınan Fransa’yı sokakta da zorlu günler bekliyor. Zira 23 ülkeden 500 derneğin çağrısı üzerine 30 bin ila 60 bin kişi, Strasbourg’da “alternatif zirve” eylemine hazırlanıyor. NATO karşıtı Strasbourglular balkonlarına “No to NATO” yazılı gökkuşağı renkli barış bayrakları asarak zirveyi şimdiden protesto etmeye başladılar bile.


XS
SM
MD
LG