Erişilebilirlik

'İkramiyeleri Vergilendirmek ABD Anayasasını İhlal Eder'


Başkan Yardımcısı Joseph Biden’ın ekonomi danışmanı, federal hükümetten yardım alan şirketlerin yöneticilerine verdiği ikramiyeleri vergilendirmenin Anayasa’yı ihlal edeceği uyarısında bulundu.

ABC televizyonundaki bir söyleşiye katılan ekonomi uzmanı Jared Bernstein, federal hükümetten yardım alıp da bu paraların bir kısmını yöneticilerine ikramiye olarak dağıtan şirketlere yönelik kamuoyu öfkesini yakından anladığını söyledi. Özellikle en büyük yardımı alan Amerikan International Grup adlı sigorta şirketinin, yöneticilerine milyonlarca dolar ikramiye dağıtması büyük tepkilere yol açmıştı.

Bernstein bununla birlikte vergi hukukunu, küçük bir grubu cezalandırmak için kullanmanın tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini savundu.

Temsilciler Meclisi, geçen hafta konuyla ilgili bir yasa onaylamıştı. Yasa, 5 milyar Dolar’dan fazla devlet yardımı alan şirketlerin yılda en az 250 bin Dolar kazanan yöneticilerine verilen ikramiyelere yüzde 90 vergi uygulanmasını öngörüyor. Senato da benzer bir yasa üzerinde çalışıyor. Başkan Obama da Kongre’deki bu girişimlere destek veriyor.

Devletten 170 milyar Dolar yardım alan AIG, yöneticilerine 165 milyon Dolar ikramiye dağıtmıştı. Riskli emlak kredilerini sigorta eden şirket, geçen yıl aldığı devlet yardımıyla iflasın eşiğinden dönmüştü.

XS
SM
MD
LG