Erişilebilirlik

Alman Hükümetinin Düzenlediği 'İslam Konferansı' Tehlikede


Almanya'da suç örgütü oluşturdukları şüphesiyle Milli Görüş ve Almanya İslam Toplumu adlı İslami derneklerin yöneticileri hakkında başlatılan soruşturma Federal Hükümet’in oluşturduğu İslam Konferansı’nın faaliyetlerine son verilmesi talebini de beraberinde getirdi.

Avrupa genelinde 10 ayrı ülkede faaliyet gösteren, buralarda yaklaşık 520 kadar cami derneğinde yönetimde bulunan Milli Görüş Teşkilatının Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü, Almanya İslam Toplumu adlı örgütün başkanı İbrahim El-Zayat ve 5 dernek yöneticisi ile birlikte, suç örgütü oluşturarak yasa dışı yollardan radikal İslamcı örgütlere mali yardım sağlamak ve kara para aklamakla suçlanıyor. Bu bağlamda başta Oğuz Üçüncü’nün ev, büro ve işyerleri olmak üzere teşkilatın Almanya’daki sekiz bürosunda geçen hafta aramalar yapıldı; çok sayıda bilgisayara el konulduğu, ancak kimsenin gözaltına alınmadığı kaydedildi. Güvenlik çevrelerinden basına sızan haberlere göre, elde edilen paralarla Münih ve Ulm kentlerinde yerleşik ‚Müslüman Kardeşler Birliği’ gibi İslamcı grupların desteklemiş olmasından şüpheleniliyor. Oğuz Üçüncü yazılı açıklamasında, ‘İddiaların hiç bir dayanağı bulunmadığını, asılsız olduğunu ve soruşturma aşamasında bir açıklama yapmayacağını’ savundu.

Necmettin Erbakan'ın yeğeni Sabiha Erbakan ile evli ve eski Milli Görüş Başkanı Sabri Erbakan’ın da eniştesi olan İbrahim El-Zayat, Avrupa’daki İslamcı oluşumlar arasında önde gelen isimlerden biri. Merkezi Köln kentinde bulunan ’Avrupa Cami İnşaatını Destek Derneği’nin genel sorumlusu olarak Avrupa'daki 600'den fazla caminin emlak işleriyle ilgilenen El-Zayat, geçen 2008 Eylül’ünde Hollanda İstihbarat Servisi tarafından ülkedeki İslamcı kuruluşlar için faaliyet alanı oluşturan kişi olmakla suçlanmış ve ‘örümcek ağının başı’ diye tanımlanmıştı. Öte yandan geçen yıl Ağustos ayında da Milli Görüş’ün Almanya genel merkezi ile 20 büro ve derneğe vergi kaçırma nedeniyle mali polis tarafından baskın düzenlenmişti. Alman Anayasayı Koruma Örgütü raporlarına göre Milli Görüş'ün sadece Almanya'da 27 bin civarında üyesi bulunuyor.

Konuyla ilgili yorumlarda Milli Görüş’ün ve Almanya İslam Toplumu’nun da üyesi oldukları İslam Konferansı'nın geleceğinin artık tehlikeye girdiği belirtiliyor. 2006 yılında Federal Hükümet tarafından yaşama geçirilen konferans, Almanya'daki İslami organizasyonların uyum konusunda hükümete yardımcı olmasını amaçlıyor. Sosyal Demokrat Parti SPD İslam sorumlusu Federal Milletvekili Lale Akgün, radikal görüşleri savunan derneklerle masaya oturulamayacağını ve konferansın inandırıcılığını yitirdiğini açıkladı. İçişleri Bakanlığından bir yetkili ise, söz konusu dernekleri masadan uzaklaştırmak gibi bir adım atmayı şu an için düşünmediklerini bildirdi. Anayasayı Koruma Dairesi tarafından radikal dinci olduğu gerekçesiyle izlendiği bilinen Milli Görüş’ün İslam Konferansı’na 2007 yılından itibaren davet edilmesi de tepkilere yol açmıştı. İslam Konferansı’nın önümüzdeki Haziran ayı sonunda Berlin’de tekrardan bir araya gelmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG