Erişilebilirlik

Barbie Bebek 50 Yaşında


Dünyanın en ünlü oyuncak bebeği Barbie, bu ay 50’inci yaşını kutluyor. 2002 yılında ölen Barbie’nin yaratıcısı Ruth Handler, bugün hayatta olsaydı, hala milyonlarca kız çocuğunun hayallerini süsleyen bu yaptıyla gurur duyardı.

Dünyanın her yerinde kız çocuklar Barbie bebeklerle oynuyor. Barbie dünyanın 150 ülkesinde satılıyor. Bu son moda elbiselere sahip bebeğin yaratıcısı, Mattel oyuncak firmasının kurucusu Ruth Handler. Handler Barbie’nin doğuş hikayesini şöyle anlatıyor: “Kızım Barbara’yı arkadaşlarıyla oynarken saatlerce izlerdim. Genellikle yetişkin görünümündeki kağıt bebeklerle oynarlardı. Sonunda eşim Elliot’ı üç boyutlu oyuncak bebek üretmeye ikna ettim.”

Ruth yarattığı oyuncak bebeğe kızı Barbara’dan esinlenerek Barbie adını vermiş. Barbie bebek üzerindeki siyah beyaz mayosuyla 1959 New York oyuncak fuarında ilk piyasaya çıktığında ses getirmemiş. “Barbie ve Ruth: Dünyanın En Ünlü Oyuncak Bebeği ve Yaratıcısı” adlı kitabın yazarı Robin Gerber, “Fuardaki bütün alıcılar erkekti ve Barbie’ye bakıp ‘anneler kızlarına böyle göğüslere sahip bebek asla almazlar’ diyerek sipariş vermekten kaçındılar,” diye anlatıyor. Ancak bir televizyon reklamı işleri değiştirdi. Gerber, küçük kızların okuldan çıktığında annelerinden Barbie istemeye başladıklarını söylüyor ve Mattel şirketinin siparişleri yetiştirmesinin üç yıl sürdüğünü belirtiyor.

O tarihten beri Barbie 50 ayrı ırkın mensubu oldu, 100 ayrı meslek üstlendi. Geçtiğimiz ay Mattel, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i çağrıştıran yeni bir Barbie modelini tanıttı. Barbie dış görünüşe fazla dikkat çektiği ve kız çocukları için yanlış bir örnek olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor. Robin Gerber bu eleştirileri saçma buluyor. Gerber’e göre Barbie küçük kızların kendi fantezilerini yaratmaları için bir fırsat. Gerber, “Bu tür oyuncaklara daha fazla ağırlık verilmeli. Barbie’leriyle oynayan kızları seyrederseniz kendilerini her şekle soktuklarını görürsünüz,” diyor. Bazılarına göre kızlar için Barbie’nin yaratıcısı Ruth Handler akıllı bir iş kadını olarak en güzel örnek.

XS
SM
MD
LG