Erişilebilirlik

Suriye ABD ve İran Arasında Arabulucuk Yapmayı Önerdi


Suriye Devlet Başkanı Beşar el Esad, batı ile İran arasında arabulucuk yapmayı teklif ederek Suriye’nin Amerika ve Avrupa ile yakınlaşmasında rol oynayabilecek diplomatik bir girişimde bulundu.

Esad, İtalyan La Republica gazetesine verdiği röportajda batılı ülkeler somut bir anlaşma teklifi ile geldiği takdirde, arabulucu olarak görev almaya hazır olduğunu söyledi.

Esad Tahran ile devam eden uzun süreli anlaşmazlığı gidermenin en iyi yolunun diyalog başlatmak olduğunu söyledi.

Beyrut’taki Amerikan Üniversitesi profesörlerinden Hilal Kaşhan Amerika’nın Esad’ın çağrısını kabul edeceğinden şüpheli: Amerikalılar İran’ı zayıf düşürmek ve bölgede iyice yalnız bırakmak için Suriye ile yakınlaşmaya çalışıyor. Amerikalılar’ın İran ile müzakere başlatmak için Suriye’nin arabuluculuğuna ihtiyacı olduğunu sanmıyorum. Çünkü bu Şam ve Tahran arasındaki ilişkileri daha da iyileştirir. Amerika Şam’ı Tahran’dan uzaklaştırmaya çalışıyor. Ayrıca Suriyeliler’in arabulucu olarak güvenilirlikleri de az. Esad Amerika ile herhangi bir ülke arasında arabulucuk yapmaya dünden razı. Zaten kendisi yeni Amerikan yönetiminin desteğini almak için uğraşıyor.

Suriye Devlet Başkanı Esad ropörtajında Obama’nın Irak’tan asker çekme, ve Guantanamo hapishanesini kapama kararlarına işaret ederek yeni başkanın ‘sözünün eri’ olduğunu da söyledi.

Johns Hopkins Üniversitesi Profesörlerinden Fuad Ajami ise Esad’ın İran ile arabulucuk rolünü iyi oynayabileceğini düşünenlerden: Buna, hukuk dilinde yargılamadan önce pazarlık derler. Beşar Esad Lahey’deki mahkeme tarafından eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesiyle ilgili olarak soruşturma altında. Esad için İran konusunda arabuluculuk yapmak çok mantıklı. Böylelikle Esad kendisinin kötü olduğunu düşünenlere İranlılar’ın daha kötü olduğunu söyleyecek ve, “ben kredimi kullanarak İran’la başa çıkabilirim” mesajını göndermiş olacak.

Suriye 1980 İran Irak savaşından beri Tahran ile yakın ilişki içinde. Suriye’nin ılımlı Arap ülkelerinden Mısır ve Suudi Arabistan ile bağları, Hariri suikastinden sonra zayıfladı. Suriye 2005 yılındaki suikastle ilgisi olmadığını savunuyor.

XS
SM
MD
LG