Erişilebilirlik

Soykırım Tasarısı Yeniden Temsilciler Meclisi'nde


Temsilciler Meclisi’nden bir grup üye Osmanlı dönemindeki olayların Ermeni soykırımı olarak nitelenmesini isteyen tasarıyı Kongre’ye sundu. Girişimin Türk-Amerikan ilişkilerini zorlaştırması bekleniyor.

Demokrat Parti California milletvekili Adam Schiff, Amerika’nın harekete geçme konusunda manevi sorumluluk taşıdığını öne sürdü. Tasarının sunucularından biri olan Temsilciler Meclisi üyesi Schiff, “Soykırımın inkarına ortaklık etmek, Amerika’nın çıkarlarına hiç bir zaman hizmet etmedi,” şeklinde konuştu.

Gözlemciler bu girişimin, Başkan Obama’nın bazı dış politika alanlarında Türkiye’nin yardımını kazanma çabalarını baltalayacağı yorumunu yapıyor. Ortadoğu barışı ve İran’ın nükleer emelleriyle mücadele, Obama yönetiminin Türkiye’yle işbirliği yapmak istediği alanlar arasında yer alıyor.

Başkan Obama Nisan başında Türkiye’yi ziyaret edecek.

Barak Obama geçen yılki seçim kampanyası sırasında 1915 ve 1923 yılları arasındaki Ermeni ölümlerini soykırım olarak tanıyacağını belirtmişti.

Bununla birlikte Los Angeles Times gazetesi, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde kaydedilen gelişmelere işaret ederek, bu konuda başkanın açıklama yapmaması yönündeki bir eğilimin, yönetim yetkililerine hakim olduğunu bildirdi.

Temsilciler Meclisi’nden Schiff ile bir grup üye, geçenlerde Başkan Obama’ya bir mektup göndererek, Türkiye’yi kızdırma pahasına Birinci Dünya Savaşı sırasındaki olayları, soykırım olarak nitelemeye çağırmıştı.

XS
SM
MD
LG