Erişilebilirlik

17 Mart Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times Obama'nın seçim kampanyası sırasında 1915 olaylarını soykırım olarak tanıma vaadinde bulunmasına rağmen, şimdi tavrını değiştirmeye hazırlandığını yazıyor. Haberde, Washington'un Ankara'nın tepkisinden çekindiği vurgulanıyor:

"Yönetim, Afganistan, Irak, İran ve diğer güvenlik konularında Ankara'nın desteğini istiyor. Ancak Türkiye Amerika'nın 1915 olaylarını resmen soykırım olarak tanıması durumunda ilişkilerde sorun yaşanacağı uyarısında bulunuyor. Yetkililer, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde yaşanan gelişmelere vurgu yaparak, Obama'nın soykırım ifadesini kullanmasını ertelemeye hazırlanıyor. Amerikalı Ermeniler ve destekçileri ise, Ankara'yı gücendirmemeye yönelik bir politikanın, Türkiye'nin geçmişindeki kanlı sayfaları örtbas etme çabasına destek vereceğini savunuyor."

New York Times hükümetten milyarlarca dolar yardım alan AIG'nin yöneticilerine 165 milyon dolar prim ödemesinin tepkiye yol açtığını hatırlatıyor. Ancak gazete, şirkete verilen hükümet desteğinin çok daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor:

"AIG'yi kurtarmak için verilen bu paranın önemli bir kısmının, iş yaptığı başka firmalara aktarıldığı biliniyordu. AIG, kamuoyundan ve Kongreden gelen baskılar sonucunda, nihayet hangi firmalara ne kadar para aktardığını açıkladı. Ancak 32 milyar doların nereye gittiği hala bilinmiyor. Bu para nereye gitti? Ayrıca vergi mükelleflerinin, AIG ile iş yapan firmaların yapısını da tam olarak öğrenmesi gerekiyor. Karmaşık ilişkilerin açığa çıkarılması, sadece sistemin nasıl çöktüğünü göstermek açısından değil, aynı zamanda güven duygusunun yeniden oluşması açısından da önem taşıyor."

Boston Globe da AIG yöneticilerine ikramiye ödenmesine karşı çıkıyor. Gazete, ayrıca AIG'nin ticari ortağı olan kurumlara aktarılan paraları hatırlatıyor ve bu kurumların da bir bedel ödemediğini yazıyor:

"Emlak balonu şişerken, finans şirketleri sorunlu konut kredilerine yatırım yaparak bir kumar oynadılar. Ancak işler ters gidince, onları kurtarmak için vergi mükelleflerinin parası harcandı. Buna rağmen, söz konusu şirketler, hiçbir şey olmamış gibi davranıyor. Kamuoyu gelişmelere zaten tepkiliydi. AIG'nin tavrı ise, bu tepkiyi daha da artırıyor. Obama yönetimi şu ana kadar Wall Street'e karşı çok kibar davrandı. Ancak bunun karşılığını alamadı. Artık daha sert bir tavır takınmanın zamanıdır."

Washington Post CIA'in gizli cezaevlerinde tutulan terör zanlılarına işkence yapıldığı yönündeki iddiaları gündeme taşıyor. Gazete, bu iddiaların mutlaka araştırılması gerektiğini vurguluyor:

"Eğer Uluslararası Kızılhaç, Amerika'yı işkence yapmakla suçluyorsa, bu iddia ciddiye alınmalıdır. Obama yönetimi ve Kongre, 2001 yılından bu yana Guantanamo'da ve diğer cezaevlerinde, yabancı tutuklulara yapılan muamelenin araştırılması için bağımsız bir komisyon kurulması yönünde harekete geçmelidir. İşkence ve kötü muamele iddialarının kanıtlanması görevi Uluslararası Kızılhaç'a bırakılmamalıdır. Amerika, kendi yaptığı insan hakları ihlallerini araştırıp, açığa çıkarabildiğini bütün dünyaya göstermelidir."


XS
SM
MD
LG