Erişilebilirlik

Medvedev: 'Ordu Silahlanma Hamlesi Yapacak'


Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, NATO'nun doğuya doğru genişlemesi nedeniyle ülkesinin askeri harcamalarını artıracağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, yerel krizler, uluslararası terörizm ve NATO’nun genişlemesine karşı Rus ordusunun modernize edilmesinin şart olduğunu söyledi.

Moskova’da, Savunma bakanlığının düzenlediği bir toplantıda konuşan Medvedev, dünyadaki siyasi ve askeri bunalımların modernleşmeyi gerekli hale getirdiğini, buna mecbur kaldıklarını belirtti.

Yeni silah ve cephane geliştirmek ve satın almak için Rusya’nın önemli miktarda kaynak ayırdığını açıklayan Mevdedev, mevcut ekonomik krize rağmen bu amaçla ayrılan ödeneğin değişmediğini bildirdi.

Silah Alımına 140 Milyar Dolar Harcanacak

Devlet Başkanı, bazı birliklerin modernleşme sürecinin geçen yıl tamamlandığını, kara ve deniz kuvvetlerinde ise sürecin 2011 yılında başlayacağını söyledi. Medvedev, o zamana kadar silah alımına 140 milyar dolar harcanacağını, 2011 yılından sonra ise bu miktarın artacağını belirtti. Medvedev, kara ve deniz kuvvetlerindeki modernleşme programında stratejik nükleer silahlara öncelik verileceğini de vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı, Gürcistan ile geçen yaz yapılan savaşın ordudaki araç gereç eksikliklerini ortaya çıkardığını söyledi; ayrıca, askeri birliklerin muharebe gücünün artırılmasının şart olduğunu bildirdi. "Başlıca görevimiz Rus ordusunu savaşa daha da hazırlıklı hale getirmektir” diyen Medvedev, alınması planlanan askeri araç ve gerecin sadece nicelik değil nitelik açısından da en iyisi olacağına dikkati çekti.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, devlet kontrolünde olan askeri sanayinin ülkenin en büyük işverenlerinden biri olduğunu hatırlattı ve modernleşme sürecinin ekonomiyi de canlandıracağını savundu. Medvedev, eski askeri araç ve gereçlerin sürekli tamir edilerek tekrar tekrar kullanılmasının artık kabul edilemeyeceğini belirtti ve devamla “askeri sanayinin tam kapasite çalışması gerekir” dedi.

Petrol fiyatlarındaki düşmeden ötürü önemli miktarda gelir kaybına uğrayan hükümet, askeri sanayin çalışan şirketlerin ekonomik krizden etkilenmemesi için özel önlemler alıyor.

Kremlin’in en büyük kaygısı NATO’nun sınırlarına doğru genişlemesi. Rusya, sınırlarını paylaştığı Ukrayna ve Gürcistan’a da NATO‘ya üyelik sözü verilmesine şiddetle karşı çıkıyor. Kremlin’in başka bir kaygısı da Amerika’nın Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füze savar sistem yerleştirme planları. Gerçi Amerika savunma sisteminin İran’a karşı olduğunu ileri sürüyor ama Ruslar bu görüşte değil.

Medvedev ile Amerikan Başkanı Barak Obama, gelecek ay başında Londra’da yapılacak "20'ler Grubu" zirvesinde ilk kez bir araya gelecek.

XS
SM
MD
LG