Erişilebilirlik

İsrail ve Hamas Tutsak Değişiminde Anlaşamadı


İsrail ve Hamas arasında tutsak değişimi konusunda Mısır’da yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı. İsrail heyetinin ülkeye dönmesinin ardından Başbakan Ehud Olmert, Hamas’ı sürekli tutum sertleştirmekle suçladı.

Hamas sözcüsüyse Kahire’deki görüşmelerde ilerleme sağlanmakla birlikte bazı görüş farklarının var olduğunu söyledi.

İsrail görüşmelerin sonucunda Hamas’ın 2006 yılında kaçırdığı Onbaşı Gilad Şalit’i geri vermesini istiyor. Hamas ise bunun karşılığında İsrail cezaevlerindeki yüzlerce Filistinlinin serbest bırakılmasını pazarlık unsuru olarak öne sürüyor.

Olmert tutsak değişimi konusunun bugünkü bakanlar kurulu toplantısında ele alınacağını söyledi. İsrail Başbakanı, rehin onbaşı serbest bırakılmadan Gazze çevresinde uzun vadeli ateşkes olmayacağını söyledi. İsrail Gazze’yi abluka altında bulunduruyor son operasyonun ardından bölgenin yeniden imarı, sınırların açılmasına bağlı bulunuyor.

Bu arada Avrupa Birliği, İsrail ile ilişkilerinin İsrail’in iki devletli çözümü kabul etmesine bağlı olduğunu bildirdi.

Birliğin dışpolitika yetkilisi Javier Solana Benyamin Netanyu’dan, İsrail ile yanyana yaşayacak bağımsız bir Filistin devleti hedefini benimseyecek bir hükümet kurmasını istedi.

Öteyandan bir grup savaş suçları uzmanı, BM’i Gazze’deki son çatışmalarda hem İsrail hem de Hamas’ın uluslararası yasaları ihlal ettiği iddialarını soruşturmaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG