Erişilebilirlik

11 Mart Amerikan Basınından Özetler


Washington Post G20 zirvesi öncesinde Amerika ile diğer gelişmiş ülkeler arasında görüş ayrılığı yaşandığını yazıyor. Gazete, Avrupa’nın daha sıkı mali denetim istediğini, Amerika’nın ise tüketimi artıracak önlemleri öne çıkarttığını belirtiyor.

"Amerika, yıllarca ürettiğinden daha fazlasını tüketti. Almanya, Japonya ve Çin ise tam tersini yaptı. Şimdi küresel ekonominin düzelmesi açısından bu dengesizliğin giderilmesi büyük önem taşıyor. Ancak köklü alışkanlıkların değişmesi, her ülkede farklı kesimlerin çıkarlarını tehdit ediyor. Yıllardır süren bu alışkanlıkların bir veya birkaç konferansla değişmesini beklemek gerçekçi değil. Ancak hafta sonu toplanacak olan G-20 zirvesinde, kısa vadeli tedbirlerin yanı sıra uzun vadeli bir düzenleme de gündeme gelmelidir. Bu kriz, dünya ekonomisinin sürdürülebilir bir biçimde yeniden yapılandırılması açısından bir fırsattır."

New York Times küresel krizle birlikte bütün dünyada korumacı önlemlerin gündeme geldiğini hatırlatıyor. Yapılan yorumda Obama yönetiminin de korumacı yaklaşımlardan etkilendiği belirtiliyor.

"Mali teşvikler, para politikası, gelişmekte olan ülkelere yardım ve korumacılıkla mücadele konusunda ortak bir tavır almanın tam zamanıdır. Dünyanın durgunluktan çıkması için Çin ve diğer paralı Asya ülkelerinin iç tüketimlerini artırması iyi bir başlangıç noktası olabilir. Çinli yöneticiler artık ihracata dayalı büyüme modelinin bittiğini görmelidir. Ticaretin canlanması küresel ekonominin de canlanmasını sağlayacaktır. Bunun için de Amerika, korumacı anlayışa karşı net bir tavır takınmalıdır. Washington’un bu konuda çelişkili mesajlar vermesi işleri daha da zora sokacaktır."

Los Angeles Times Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin finans sektörü için düşündüğü düzenlemeleri mercek altına alıyor. Madoff skandalını hatırlatan gazete, kurallar kadar uygulamaların da önemli olduğunu vurguluyor.

"Bernanke, finans sektöründe sistematik riski gözleyecek tek bir yetkili kurum olması gerektiği konusunda Kongre’yi uyarmakta son derece haklıydı. Ayrıca, çok fazla büyüyen ve çöktüğü zaman bütün sistemi etkileyecek firmaların daha fazla yakından izlenmesi talebi de çok yerinde bir talepti. Ancak Bernanke’nin önerilerinde, Madoff skandalından çıkarılması gereken en önemli ders eksikti. Firmaların mali piyasalarda yaptıkları iş, onların ne tür firmalar olduklarından daha önemlidir. Madoff, benzer büyüklükteki diğer firmaların aksine, denetime tabi değildi. Dolayısıyla asıl yapılması gereken şey, yatırımcıların federal görevlilerin müdahalesine ihtiyaç duymayacakları bir saydamlık yaratmaktır."

Christian Science Monitor cezaevlerinin dolmasıyla birlikte, maliyetlerin de birçok eyaleti zorladığına dikkat çekiyor. Gazete, mahkumların iyi bir denetim sistemiyle serbest bırakılmasının bir çözüm olabileceğini savunuyor.

"Cezaevindeki bir mahkumun eyaletlere maliyeti günde 79 doları buluyor. Buna karşılık göz hapsindeki veya şartlı tahliye edilmiş bir mahkumun maliyeti ise günde sadece 3-4 dolar tutuyor. Elbette cezaevlerinin kapılarının açılması ve suçluların sokağa bırakılmasından bahsetmiyoruz. Ancak farklı eyaletlerde uygulanan farklı denetleme sistemleri, başarılı sonuçlar veriyor. Yaşanan mali sıkıntılar, yaratıcı çözümler bulmayı gerektiriyor."

XS
SM
MD
LG