Erişilebilirlik

AK Parti Obama'ya Örnek Gösterildi


Arap ve Müslüman dünyasından yüzden fazla akademisyen ve uzman Amerika Başkanı Barack Obama’ya bir mektup göndererek Ortadoğu’da demokratikleşmeye öncelik vermesini istedi. Washington’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklanan mektuba imza atanlar arasında Türk uzmanlar da var.

Amerika’dan 97, diğer ülkelerdense 47 akademisyen ve uzmanın imzaladığı mektupta Başkan Obama’dan Ortadoğu’da demokrasi yanlılarına destek vermesi isteniyor. Obama’nın Arap ve Müslümanlar’ın umutlarına ve beklentilerine kulak verme sözünü memnuniyetle karşıladıklarını belirten grup, Guantanamo Askeri Üssü’ndeki tutukevinin kapatılmasını ve işkencenin yasaklanmasını olumlu adımlar olarak niteliyor.

Arap ve Müslüman akademisyenler, eski siyasetçiler ve siyaset bilimi uzmanları Obama’yı Ortadoğu’daki baskıcı rejimleri desteklememesi konusunda da uyarıyor.

Bush yönetimini seçimle işbaşına gelen demokratik İslamcı partilere sırt çevirmekle suçlayan mektuptabu durumun Amerika’nın güvenilirliğine zarar verdiğine işaret ediliyor.

Ortadoğu ülkelerinde halkların Amerikan yönetiminden siyasi reformlara barışçı yollardan ve kararlılıkla yaklaşmasını, savaş ve zorlamadan kaçınmasını beklediğini dile getiren uzmanlar Amerikan yönetiminin İslamcı partilerin işbaşına gelmesinden korkmaması gerektiği de vurgulanıyor. Uzmanlar, birçok ılımlı İslamcı grubun şiddete karşı ve demokratik sürece saygılı olduğunubelirtirken Türkiye’deki Adalet ve Kalkınma Partisi’ni de örnekler arasında gösteriyor.

Başkan Obama’ya gönderilen mektuba imza atan isimler arasında Ankara Üniversitesi’nden Profesör Doğu Ergil, UtahÜniversitesi Öğretim üyesi Hakan Yavuz, Georgetown Üniversitesi uzmanlarından İbrahim Kalın, Selahattin Öz ve Malezya eski başbakan yardımcısı Enver İbrahim de yer alıyor.

XS
SM
MD
LG