Erişilebilirlik

Amerika ve Çin Arasında Gerginlik Artıyor


Amerika’yla Çin arasında daha önce Güney Çin Denizi'nde meydana gelen olaylar iki ülke arasında sürtüşmeye yol açıyor.

Çin, uluslararası sularda da olsa, Amerikan savaş gemileri ve casus uçaklarının kıyıları açıklarında faaliyet göstermesine karşı çıkıyor.

Washington ise uçak ve gemilerin uluslararası hava sahası ve sularda bulunduğunu, dolayısıyla herhangi bir ihlalin söz konusu olmadığını savunuyor.

Birleşmiş Milletler sözleşmelerine göre, kıyısı olan ülkelerin karasuları kıyıdan 22 kilometre açığa uzanıyor. Ayrıca, deniz kıyısındaki ülkelere, kıyıdan 370 kilometre açığa kadarki bölgede özel ekonomik haklar tanınıyor.

Ancak yabancı ülkelerin ekonomik bölgeden serbest geçiş ve askeri tatbikat yapma hakkı da var ve anlaşmazlığın kökünde Çin’in buna karşı çıkması yatıyor.

Türkiye’den en az iki misli büyük bir alanı kaplayan Güney Çin denizinde çoğu boş 200’den fazla ada var ve bu adaların kime ait olduğu Çin, Brunei, Malezya, Filipinler ve Vietnam arasında sürekli sürtüşme konusu oluyor.

Dün, Amerika, bir harita gemisinin Güney Çin denizinde, Çin donanması tarafından taciz edildiğini öne sürdü.

Askeri yetkililere göre, beş Çin gemisi tarafından kuşatılan harita gemisi olay sırasında uluslararası sularda seyir ediyordu.

Yetkililer, Impeccable harita gemisinin olay sırasında Haynan adasının 120 kilometre açığında bulunduğunu söyledi.

Açıklamaya göre, Çinliler, Amerikan gemisinin önüne kereste attı, arkasında çektiği sonar cihazını kesmeye çalıştı.

Pekin hükümeti ise, Amerikan gemisinin Çin'in ekonomik bölgesine girerek uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini iddia etti.

XS
SM
MD
LG