Erişilebilirlik

'Kürtler Amerika'nın Politikasını Yanlış Anladı'


Iraklı Kürt politikacı Mahmut Osman, lraklı Kürtlerin Amerika'nın politikasını yanlış algıladığını söyledi. Osman, ABD ile Kürtler arasında herhangi bir güvenlik anlaşması olmadığını belirtti.

Irak Parlamentosu'ndaki Kürt İttifak Bloku üyesi parlamenter Mahmut Osman, Amerika'nın baştan beri lrak Kürt siyasi sürecine destekleme konusunda hiç bir garanti vermediğini belirterek, Kürtlerle Washington arasında bu konuda bir anlaşma imzalanmadığını söyledi.

Kürtlerin Amerika'nın politikasını derinlemesine okumadığını ifade eden Osman; "ABD Başkanı Barack Obama, Irak’taki Amerikan güçlerini çekme ve lrak dosyası ilişkilerini azaltma stratejisinden ısrar ediyor" dedi.

Kürt politikacı Osman; "ABD yönetimi, defalarca açık ve net olarak, lrak'taki Kürt sorunu, bir iç sorun olduğunu ve Kürtler kendi sorununu Bağdat ile çözmesi gerektiğini söylemiştir. Bu da bizim Amerika'nın politikasını yanlış okuduğumuzu gösteriyor" diye konuştu.

Yeni Ankara Büyükelçisi Göreve Başladı

Irak'ta Osmanlı'nın dağılmasının ardından İngiliz sömürgesine karşı savaşan liderlerden Şeyh Muhsin Ebu Dabih’nin oğlu Abdülemir Ebu Dabih Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından, Irak’ın Ankara Büyükelçisi olarak tayin edildi. Dabih’in kararnamesinde Dışişleri Bakanı Hosyar Zebari, Başbakan Maliki ve Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin imzası bulunuyor.

Irak hükümeti tarafından Ankara'ya atanan ve geçtiğimiz günlerde güven mektubunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunarak göreve başlayan yeni Irak büyükelçisi Abdülemir Ebu Dabih, Osmanlı'nın dağılmasının ardından Irak’ta İngiliz sömürgesine karşı savaşan liderlerden Şeyh Muhsin Ebu Dabih’nin oğlu. Irak Cumhurbaşkanı ve Başbakanı bugün Dabih’i arayarak yeni görevinde basarılar dilediler. Her iki liderinde Türkiye ile ilişkilerin önemine vurgu yaptığı ve ilişkilerin geliştirilmesinin gerektiğini ifade ettikleri belirtildi. Öte yandan Maliki'nin Büyükelçi Abdülemir'in atanmasında önemli rol oynadığı ifade ediliyor.

XS
SM
MD
LG