Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Gül İran'a Gitti


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (EİT) Tahran'da düzenlenecek olan 10. zirve toplantısına katılmak için İran'a gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda açıklama yapıp, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, ziyareti kapsamında İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'le de görüşeceğini söyledi.

Zirvede küresel mali ve ekonomik krizin ele alınacağını belirten Gül, Türkiye'nin İran'a Amerika'yla ilişkiler konusunda bir mesajının olup olmayacağının sorulması üzerine "Görüşlerimizi bir komşumuzla şüphesiz ki paylaşacağız. Dünyada yeni gelişmeler var. Bu da ABD yönetiminin değişimiyle başlamıştır. Herkesin yeni döneme hazırlıklı olması gerekir" dedi.

Ekonomik İşbirliği Örgütü zirvesi yarın başlıyor.

Zirveye Pakistan başbakanı Asıf Ali Serdari ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de katılıyor.

Zirvede Afganistan’ın yeniden inşası ve küresel ekonomik krizin ele alınması bekleniyor.

1985’de Türkiye, İran ve Pakistan tarafından kurulan örgüte daha sonra Azerbeyacan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan da üye olmuştu.

Öteyandan İran basınına göre Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, Azerbeycan devlet başkanı İlham Aliyev ile bir dizi ticaret anlaşması imzaladı.

Obama ve Ankara

Tahran'a hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Obama'nın Türkiye'ye yapacağı ziyareti değerlendirdi ve "Bu, ziyaret ikili bir ziyarettir. İki ülke arasındaki bu ziyaret tabii ki çok önemlidir iki ülke açısından. Dünyanın birçok meselesi ile ABD nasıl ilgileniyorsa, Türkiye’de ilgilenmektedir. Önemli bir ziyaret olacaktır. ABD ilişkileri Türk dış politikasının en önemli sütunlarından bir tanesidir" diye konuştu.

Obama, Müslüman ve Arap dünyasına Türkiye'den mi seslenecek?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Herkes kendi planını yapar. Ankara'ya gelmesi başlı başına bir mesajdır zaten" diye konuştu.

Gül, bir gazetecinin, ‘Afganistan, Pakistan, İran gibi ülkelere ilişkin sorunlar var. Bu ikili görüşmelerde temel olarak neleri ele alacaksınız’ sorusu üzerine de "Bütün bu liderlerle görüşmeler planlanıyor. Dünyada, ABD’deki yeni yönetimle beraber yeni bir dönem başladı. Bu yeni dönemde önemli meseleler var bu bölgede. Bütün bunlar karşılıklı konuşacağımız konulardır" dedi.

XS
SM
MD
LG