Erişilebilirlik

10 Mart Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Amerika Dışişleri Bakanı Clinton’ın Türkiye ve Mısır gezisi sırasında kendi bakanlığının insan hakları raporuyla çelişkiye düştüğünü yazıyor. Gazete, Clinton’ı, Türkiye’de medyaya uygulanan baskıyı ciddiye almamakla suçluyor:

“AKP hükümeti, Türkiye’nin en büyük medya kuruluşlarından birine, Rusya’nın bağımsız medyaya yaklaşımını hatırlatan bir biçimde, 500 milyon dolarlık bir vergi faturası çıkarttı. Clinton ise bir Türk gazetecinin Dışişleri Bakanlığı’nın raporuyla ilgili bir sorusuna verdiği cevapta “Türkiye’nin ifade özgürlüğü, inanç özgürlüğü ve insan hakları alanında önemli ilerlemeler kaydettiği” yönünde bir cevap verdi. Oysa Bakanlığın raporunda Türkiye’nin ifade özgürlüğü alanında geriye gittiği vurgulanıyor. Clinton gerçekleri göz ardı ederek hem kendi bakanlığına saygısızlık ediyor hem de dünya liderlerine, Obama yönetiminin yaptıkları hak ihlallerini ciddiye almayacağı mesajını veriyor.”

New York Times Başkan Obama’nın kök hücre araştırmalarına devlet desteği yasağını kaldırmasını memnuniyetle karşılıyor. Gazete, bu kararla Bush döneminde siyasetin emrine sokulan bilimin bağımsızlığı yolunda önemli bir adı atıldığını yazıyor:

“Obama’nın aldığı bu karar bile kök hücre araştırmalarına federal yardım yasağını tamamen ortadan kaldırmaya yetmiyor. Bunun için Kongre’nin de harekete geçmesi ve 1990’ların ortasında uygulamaya konan bir başka yasağı kaldırması gerekiyor. Bu yasak var oldukça, belirli hastalıkları olan hastalara uygun embriyo oluşturmak ve ondan kök hücre almak isteyen bilim insanları özel fonlara veya eyalet desteğine muhtaç olacak. Ancak bu tür araştırmalara hastalıkların gelişim seyrini anlamak ve uygun tedavi yöntemleri geliştirmek açısından büyük önem taşıyor. Kongre de Obama’nın izinden gitmeli ve bu yasağı kaldırmalıdır.”

USA Today gazetesi de Obama’nın kök hücre araştırmalarına destek kararının bilimsel çalışmaların önünü açtığını belirtiyor. Gazete, bu kararla siyasetin laboratuarlardan uzaklaştırıldığını da vurguluyor:

“Federal destek, tıbbın ilerlemesi açısından önemli bir etken. Bush’un daha önce aldığı karar, sorunları çoğaltmaktan başka bir işe yaramadı. Obama ise bu hatayı düzeltti ve Amerikan halkının da isteğine uygun biçimde bilimsel araştırmaların önünü açtı. Kamuoyu yoklamaları, halkın üçte ikisinin kök hücre araştırmalarını desteklediğini gösteriyor. Bu araştırmaların yakınlarına faydası olabileceği anlatıldığında verilen destek oranı daha da artıyor. Obama’nın kararı, tıbda devrimi garanti altına almıyor ancak büyük keşiflerin önünü açıyor.”

Christian Science Monitor ise kök hücre araştırmaları konusunda bilimi tercih eden Obama’nın küresel ısınma konusunda aynı tavrı göstermediğini öne sürüyor. Gazete, Obama’yı çifte standart uygulamakla suçluyor:

“Obama, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin hedeflerine uygun olarak karbon emisyonunu azaltmak için Kongreyi beklemeden harekete geçebilir. Bunun için sadece bir imza atması yeterli. Böylece Çevre Koruma Kurumu, bütün karbondioksit emisyonlarıyla ilgili bir dizi kural belirleyebilir. Ancak bu kurallar başta sadece otomobilleri kapsasa da yasal girişimler sonucunda bütün alanları etkileyecektir. Ve yasa, bu kuralların uygulanmasının maliyetiyle ilgilenmiyor. Eğer Obama, bilimin siyasete yol göstermesi gerektiği konusunda gerçekten samimi ise, Washington’daki siyasi hesapların, dünyayı kurtaracak kararlara engel olmasına izin vermemelidir.”

XS
SM
MD
LG