Erişilebilirlik

Fransa NATO'nun Askeri Kanadına Geri Dönüyor


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin NATO’nun askeri kanadına geri dönüş kararı ülkede büyük tartışma başlattı. Muhalefet ve bazı iktidar milletvekillerinin “utanç dönüşü ve maskaralık” olarak nitelediği kararı Sarkozy, Çarşamba günü resmen açıklayacak. Fransa’nın kararı, 3-4 Nisan tarihlerinde Almanya’nın Kehl kentinde toplanacak NATO’nun 60’ıncı kuruluş yılı zirvesinde resmiyet kazanacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, Kuzey Atlantik Paktı NATO Teşkilatının askeri kanadına geri dönüş yapmasına ilişkin kararı Fransa’da sert eleştirilere hedef oldu. Fransa’nın askeri kanada dönüşünün ülkenin bağımsızlığını zedeleyeceğini ve Amerika’nın şemsiyesi altına resmen gireceği eleştirileri, tasarının Meclis’te sunumu öncesi tartışmaları alevlendirdi. 17 Mart’ta Hükümet tarafından Parlamento’ya sunulacak tasarıya ilişkin ilkeleri Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy açıklayacak.

Konuya ilişkin eleştirileri yanıtlayan Savunma Bakanı Herve Morin, Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına girmesinin ülkenin bağımsızlığını tehdit etmeyeceğini söyledi.

Fransa’nın dünyaya bir mesaj taşımasının onun diplomatik etkinlik ve gücüne bağlı olduğunu öne süren Morin, NATO’nun askeri kanadının bununla bir ilgisi olmadığını belirtti. Fransız bakan, katılma kararının somut olarak hiçbir değişiklik getirmeyeceğini, Fransa’nın istediği operasyonlara, istediği yöntemler ve ekiple katılabilmesini sağlamak için bu kararı almak istediklerini açıkladı.

Ancak sağ ve sol muhalefet kararın referanduma sunulması çağrısında birleşirken, aşırı sağcı Front National lideri Jean Marie Le Pen hükümeti ‘maskaralık’ yapmakla suçladı. Bazı milletvekilleri ise askeri kanada dönüşü ‘utanç dönüşü’ olarak niteleyerek, konunun Meclis’te tartışılmadan kararlaştırılmasını eleştirdiler. Ancak Avrupa Birliği’nin ve Fransa’nın NATO’daki yerinin daha güçlü olmasını isteyen Sarkozy, kararında ısrar ediyor.

Almanya Fransa sınırındaki küçük bir kasaba olan Kehl’de NATO’nun 60’ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle 3-4 Nisan tarihlerinde yapılacak törenlerde Fransa’nın askeri kanada dönüşü resmiyet kazanacak.

Bu arada Başkan Barack Obama, zirve öncesi 31 Mart-5 Nisan tarihleri arasında Avrupa’da temaslarda bulunacak. Programda olmadığı halde Sarkozy Obama ile İkinci Dünya Savaşı’nda Amerikan donanmalarının Fransa’ya destek vermek için çıkartma yaptığı Normandiya kıyısında görüşecek. Obama- Sarkozy zirvesinin 3 Nisan’da, NATO zirvesinden hemen önce gerçekleşmesi bekleniyor.

Kararın resmileşmesinin ardından Fransa, Amerika’dan, biri Virgina eyaletindeki ittifakın doktrin, organizasyon ve güç kullanımına ilişkin değişikliklerini tespit eden ACT Komutanlığı (Allied Command Transformation), diğeri de Lizbon'daki Bölgesel Komutanlık olmak üzere, 2 komutanlık alacak.

Fransa, 1949 yılında kurucusu olduğu NATO’nun askeri kanadından, 1966 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle’ün tarihi bir konuşmasıyla ayrılmıştı. 43 yıl aradan sonra geri dönmeyi planlayan Fransa’nın dönüşü pratikte çok büyük bir fark içermiyor ancak sembolik olarak önem taşıyor. Çünkü NATO’ya en çok katkı sunan beşinci ülke olan Fransa zaten 1990 yılından bu yana kısmen askeri kanada entegre olmaya başlamıştı. Üstelik, NATO’ya en çok asker gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Askeri kanada dönüş kararıyla Fransa 900 askerini daha NATO çatısı altında görevlendirecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG