Erişilebilirlik

Amerika'yı Müslümanlarla İlişkilerde Zor Bir Dönem Bekliyor


Yeni bir kamuoyu yoklaması, Müslüman dünyasında büyük çoğunluğun El Kaide’nin siyasi amaçları için teröre başvurmasını onaylamadığını gösterdi. Ancak yine büyük bir çoğunluk El Kaide’nin Amerikan askerlerini Müslüman ülkelerden çıkarmaya çalışmasını doğru bulduklarını söyledi.

Kar amacı gütmeyen Dünya Kamuoyu Yoklaması adlı kuruluş, Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu Mısır, Pakistan ve Endonezya gibi ülkelerde kapı kapı gezerek binlerce kişiyle görüştü. Türkiye, Ürdün, Filistin, Azerbaycan ve Nijerya’da da daha küçük gruplara benzer sorular yöneltildi. Kamuoyu yoklaması yapılan ülkelerin neredeyse hepsinde büyük bir çoğunluk El Kaide ve diğer radikal grupların, siyasi ya da dini amaçlar uğruna giriştiği bombalama, suikast ve sivillere yönelik saldırıları haklı bulmadıklarını söyledi.

Kuruluşun direktörü Steven Kull, araştırmanın sonuçlarını açıklarken, Amerikan askerlerinin Müslüman ülkelerden çıkarılmasına yönelik güçlü bir fikir birliğine rastlandığının altını çizdi:

“El Kaide ile ilgili karışık duygular olduğunu fark ettik. El Kaide’nin uzun vadede koyduğu, örneğin Amerikan askerlerinin Müslüman nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çıkarılması gibi hedeflerin birçok kişiye yanlış gelmediğini gördük. Ancak teröre başvurulmasının bu kişileri rahatsız ettiğini de tespit ettik. Özellikle de sivillere yönelik saldırıları onaylamıyorlar. Bu gibi saldırıların herhangi bir meşru nedeni olabileceğini kabul etmiyorlar.”

Ancak kamuoyu yoklamasında özellikle Orta Doğu’daki bazı azınlıkların Amerikan askerlerine yönelik saldırıları haklı gördüğü de ortaya çıktı.

Steven Kull, sonuçların Obama yönetimine Amerika’nın Müslüman dünyasıyla ilişkilerini geliştirmesi yönünde iyi bir kaynak olabileceğini düşünüyor:

“Herkes Amerika’nın bölgedeki halklara ve ülkelerine saygı duyduğunu görmek istiyor. Bu da kendilerini bağımsız ve egemen uluslar olarak görmek istedikleri anlamına geliyor. Amerika’yla ilişkilerinin baskıya dayalı olmasını istemiyorlar. Amerika’nın onlara akıl vermesini de istemiyorlar.”

Amerika'nın Körfez'deki Varlığı Müslüman Dünyasında Farklı Algılanıyor

Kamuoyu yoklamasının sonuçları Amerika’nın Körfez’de deniz birlikleri bulundurması konusunda da derin bir bölünmüşlük olduğunu gösteriyor. Sonuçlara göre, Türkiye’de yüzde 77’lik bir kesim, Amerika’nın körfezdeki askeri varlığına karşı görüşlere sahip.

Araştırmayı yapanlara göre bu muhalefetin altında Müslüman dünyasında Amerika’nın hedeflerinin genel anlamda olumsuz algılanması yatıyor. Endonezya’da yüzde 62, Mısır’da ise yüzde 87’lik bir kesim Amerika’nın İslam dünyasını zayıflatmaya ya da bölmeye çalıştığını söylüyor.

Anketten çıkan sonuçlar Müslüman nüfusun büyük bölümünün Amerika’nın İsrail’in topraklarını genişletmesine sıcak baktığını düşündüğünü de gösteriyor. Ankete katılanlar Amerika’nın, İsrail’le Filistin’in yan yana ve barış içinde var olması anlamına gelen iki devletli çözümü istediği konusunda şüpheleri olduğunu belirtti. Mısır, Azerbaycan, Ürdün ve Türkiye’de de çoğunluk aynı görüşte olduğunu söyledi. Ancak Filistinlilerin yüzde 59’u bağımsız bir Filistin devleti fikrinin Amerika’nın siyasi hedeflerinden biri olduğuna inandığını belirtti.

Washington’daki Amerikan Barış Enstitüsü Müslüman Dünyası Girişimi’nin Direktörü Daniel Brumberg, Obama yönetiminin iki devletli çözüm konusundaki çabasının sürmesinin Amerika’nın Müslüman dünyasındaki imajını değiştirebileceğini düşünüyor:

“Yeni yönetimi Müslüman dünyasıyla ilişkilerinde tonunu yeniden belirleme zorluğu bekliyor. Bu kamuoyu yoklaması Arap-İsrail anlaşmazlığının yanıtları etkileyen en önemli unsurlardan biri olduğunu gösteriyor. Bu süreçte gerçek anlamda bir ilerleme sağlanması belirgin bir fark yaratacaktır.”

Anketten çıkan sonuçlar, genel olarak Müslüman dünyasında özellikle de Orta Doğu’da Amerika’nın politikalarına bakışın hala büyük oranda olumsuz olduğunu gözler önüne seriyor.

XS
SM
MD
LG