Erişilebilirlik

Obama Afganistan'da Taktik Değiştirmeyi Planlıyor


Başkan Barack Obama, Afganistan’da çözüm arayışları çerçevesinde Taleban hareketindeki ılımlı unsurlarla görüşmeler yapılabileceğini belirtti.

New York Times’a yaptığı açıklamada Obama, Irak’ta ılımlı unsurlara ulaşmaya çalışma kararının ülkedeki gidişatı değiştirdiğine dikkati çekti. Afganistan’da da böyle bir karar alıp almayacağı sorusuna ‘Bu çözümü düşünebilirim’ yanıtını verdi.

Obama, ‘General Petraeus’la konuştuğumda bana Irak’taki başarının bir bölümünün bizim radikal İslamcılar olarak gördüğümüz ancak bize yardımcı olmaya kararlı gruplarla birlikte çalışmaktan geçtiğini belirtiyor. Çünkü bu gruplar Irak’ta El Kaide’nin eylem planlarının dışında kalan gruplar’ dedi.

Afganistan’da da benzer fırsatlar doğabileceğini belirten Obama, yine de Afganistan’daki durumun Irak’tan daha karışık olabileceğinin altını çizdi.

‘Afganistan’da yönetimin daha zayıf olduğu, aşiretlerin bağımsız davrandığı bir durum var’ şeklinde konuşan Obama, ‘bu aşiretlerin hedefleri bazen çakışabiliyor. Bu da durumu daha güç hale getiriyor’ dedi.

Obama’nın açıklamaları Afganistan devlet başkanı Hamid Karzai’den olumlu tepki aldı. Karzai, uzun süredir Taleban hareketi içindeki ılımlı unsurlarla görüşülmesi gerektiğini savunuyordu. Ancak Karzai, El Kaide ile ilişkili hiçbir Taleban unsuruyla görüşülmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Afganistan’da şiddet Taleban’ın 2001’de devrilmesinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Obama geçen ay Afganistan’da ek 17 bin asker daha gönderileceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG