Erişilebilirlik

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Yine Buruk Kutlandı


New York’ta 157 yıl önce kadın dokuma işçilerinin daha iyi koşullar için yaptıkları grevden esinlenerek 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü olarak anılmaya başlandı. Ancak bugün de dünyadaki kadınların sorunları 8 Mart kutlamalarına gölge düşürüyor.

Birleşmiş Miiletler verilerine göre, dünyada her 5 kadından biri ya tecavüze uğruyor ya da kötü muameleye maruz kalıyor. Savaşlarda en fazla şiddet gören ve yaralananlar arasında da kadınların sayısı azımsanamayacak kadar fazla.

Türkiye'de ise kadının durumu hala düzelmiş değil. İstatistikler, her 5 kadından birinin okuma yazma bilmediğini, kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 27, parlamentodaki kadın milletvekili oranının ise yüzde 9 olduğunu gösteriyor.

Kadınların belediye meclislerindeki temsil oranı ise sadece yüzde 2.5. Kadın girişimcilerin toplam girişimciler içindeki oranı yüzde 1.5 ve TÜİK Kasım 2008 verilerine göre, kadın işsizlik oranı yüzde 12.7, tarım dışı kadın işsizlik oranı ise yüzde 20.5. Yani kentlerde iş arayan her 5 kadından 1’i işsiz.

XS
SM
MD
LG