Erişilebilirlik

Pankreas Kanserinde Geç Teşhis Riskli


Amerikan Anayasa Mahkemesi üyesi yargıç Ruth Bader Ginsburg geçenlerde pankreas kanseri nedeniyle ameliyat oldu, üç hafta sonra da işinin başına döndü. Doktorları, Ginsburg’un iyileşme olasılığının yüksek olduğunu belirtiyor. Ancak pankreas kanseri olan birçok hasta Ginsburg kadar şanslı değil.

Amerikan Anayasa Mahkemesi üyesi yargıç Ruth Bader Ginsburg, gerçekten şanslı. Ginsburg’un hastalığı çok erken teşhis edildi ve kanserin başka organlara yayılmadığı görüldü. Ancak pankreas kanseri teşhisi konan hastaların yalnızca yüzde 5’i, teşhisten sonra 5 yıl ya da daha uzun süre hayatta kalabiliyor. George Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi cerrahi bölümünde öğretim üyesi Doktor Muhammed Kalan şöyle konuşuyor: “Pankreas, karnın derinliklerinde bulunan bir organ. Bu yüzden tümör, hasta henüz herhangibir şikayet hissetmeden çok hızlı büyüyebiliyor.”

Doktor Kalan pankreastaki tümörü tespit etmenin neden güç olduğunu ise şöyle açıklıyor: “Ne yazık ki pankreas kanserini erken aşamada yakalamak için kullanabileceğimiz güvenilir bir kan testi henüz geliştirilmedi.” Doktorlar, yargıç Ginsburg’un pankreasındaki küçük tümörü bilgisayarlı tomografide tespit etti. Pankreastaki bu oluşumun iyi huylu olduğu anlaşıldı, ancak ameliyat sırasında daha küçük ve habis ikinci bir tümör belirlendi. Anayasa Mahkemesi, yargıç Ginsburg’un hastalığının en erken aşamada yakalandığını ve iyileşme olasılığının yüksek olduğunu açıkladı. George Washington Üniversitesi uzmanı Muhammed Kalan’a göre pankreas kanseri olan hastaların yalnızca yüzde 20’si, teşhis konulduğu zamanda ameliyat edilebilir durumda oluyor.

Texas’ın Houston kentinde Doktor Joan Bull pankreas kanseri hastalarını tedavide kemoterapinin yanı sıra ısı terapisinden de yararlanıyor. Yüksek ateşin enfeksiyonla savaştığı gibi kanserle de savaşabileceğini vurgulayan Doktor Bull şöyle konuşuyor: “Bu uygulamayı laboratuvar ortamında deneylerle geliştirmeye çalışıyoruz. Amacımız, vücudun savunma sisteminin tümörle de savaşabileceğini göstermek.” Doktor Joan Bull’a göre ısı terapisi bazı hastaların yaşam süresini uzatıyor. Bull hastaların yaklaşık yüzde 57’sinin ısı terapisine olumlu yanıt verdiğini belirtiyor ancak bunun bir “tedavi” yöntemi olmadığının altını çiziyor. Bu yüzden erken tedavi çok önemli. Dr. Kalan’a göre pankreas kanserinin erken safhada tedavi edilmesindeki en etkili yöntem, ameliyat.

XS
SM
MD
LG