Erişilebilirlik

ABD'de Üniversite Mezunları İçin İş Bulmak Zorlaşıyor


Amerika Çalışma Bakanlığı’na göre ülkede işsizlik oranı son 16 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Amerika’da şu anda işsizlerin oranı, yüzde 8,1. İş arayan yeni üniversite mezunları içinse durum hiç iç acıcı değil. Üniversite mezunu gençler iş bulabilmek için alternatif çözüm yolları arıyor. Birçok genç, iş ararken birbirlerinden destek arıyor. Ders kitaplarını ve sınavları geride bırakmaya hazırlanan birçok üniversiye öğrencisi için Amerika’daki ekonomik kriz, çok ciddi bir kaygı nedeni.

Washington’daki George Washington Üniversitesi’nde okuyan Laura Henry birkaç ay sonra mezun olacak. Birçok arkadaşı gibi Laura Henry de master yapmak istiyor. “Mezun olduktan sonra gerçek hayata atılacak olmak bizi kaygılandırıyor,” diyen Henry, mezuniyetin ardından iş başvurularında bulunmaktansa lisans üstü eğitimle zaman kazanmak istiyor. George Washington Üniversitesi Kariyer Merkezi Yöneticisi Marva Gumbs Jennings, giderek daha fazla öğrencinin lisans üstü eğitime yöneldiğini söylüyor. Gumbs şöyle konuşuyor: “Ekonomik durgunluğun olmadığı dönemlerde lisans eğitimi alan ve mezun olan öğrencilerimizin dörtte biri master’a başlıyor. Bu yıl bu oran daha da artacak.”

Ancak Jennings, iş arayanları da olumlu düşünmeleri konusunda destekliyor. Bazı şirketlerin yüksek maaşlı yöneticilerini işten çıkardığını söyleyen Jennings, buna karşın yeni mezunları işe almaya devam eden şirketlerin olduğunu vurguluyor. Georgetown Üniversitesi’yse öğrencileri ABD Dışişleri Bakanlığı’na yönlendiriyor. İşletme yüksek lisansı yapan birçok öğrenci, Amerika’nın finans merkezi New York’u tercih ediyor. Wall Street’te çalışmayı hayal eden yeni mezunların hemen iş bulmaları zor. İşletme masteri yapmış öğrencilerin iş bulmasına yardım eden Jeannette Frett ise şu görüşte: “İş piyasası son derece durgun ancak bu öğrencilerin iş bulamayacakları anlamına gelmez. Birbirlerine destek olmaları çok önemli.”

İşletme master’ı yapan Sam Niburg ve Jill Seibert Mayıs’ta mezun olacak. Seibert mezun olmak için ideal bir zaman olmadığını belirtirken, Niburg de “Birçoğumuzun aklında iş bulup-bulamayacağımız var. İş teklifleri alan arkadaşlarımız bile tekliflerin geri çekilmesinden korkuyor. Gazetelerde her gün işten çıkarmalar, şirket iflasları ve birleşmeleri hakkında haberler görüyoruz. İş güvenliği ne yazık ki yok,” diye konuşuyor. Buna rağmen nem Seibert hem de Niburg, iş bulmayı başarmış. Şimdi de kendileri gibi başka öğrencilerin iş bulmasına yardımcı oluyorlar. Öğrencilere esnek olmalarını tavsiye eden Niburg, “Hayallerinizi süsleyen işi arayın ancak B ve C planları yapmayı da ihmal etmeyin,” diyor. Ayrıca iş dünyasında hala fırsatlar bulunduğunu vurgulayan Niburg, “Doğru işi bulmak için esnek olmak ve kendini pazarlamayı bilmek gerekir,” diye konuşuyor.

XS
SM
MD
LG