Erişilebilirlik

'Irak'ın Bölünmesini Unutun; Irak Bir Bütündür'


Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Allah ve din adıyla insanları mezheplerinden dolayı öldürenlerden artık korkulmayacağını belirterek, "Irak'ın bölünmesini unutun, Irak bir bütündür" ifadesini kullandı.

Maliki bugün başkenti ikiye ayıran Dicle Nehri kıyısındaki El-Mansur Otel'de Kürt, Türkmen, Şii ve Sünni Arap kabile liderlerinin katıldığı, "Bölünmeye hayır, Irak Ulusal kimliğine evet" başlıklı konferansta konuştu.

Maliki, barış içinde yaşayan birleşik bir Irak toplumunun artık hayal olmadığını söyleyerek, ülkedeki aşiretlerin büyük katkısıyla El Kaide ve terör unsurlarının üstesinden geldiklerini belirtti.

Basbakan Maliki, ülke çapındaki isyancılara karsı takındıkları tavır nedeniyle aşiret liderlerine teşekkür etti. Maliki "Birlik ve beraberliğin tesisi için mücadele verenler, Irak'ın aydınlık yüzüdür. Bu konferans da gösteriyor ki; Irak'ı bölmek ve fitne yaymak isteyenlere karşı verilmiş en ciddi mesajdır. Bu toplantı, elleri sürekli belindeki hançere sarılı olanlara karşı Irak ve Iraklıların vermiş olduğu birlik ve beraberlik mesajıdır. Irak halkı, bu konferansla "Irak'ın bölünmesini unutun, Irak bir bütündür" mesajını vererek, siyasi sürece verdiği desteği de göstermektedir" dedi.

Maliki, hükümette paylaşımdan ziyade katılımdan yana olduğunu vurgulayarak,"Irak'taki farklı din, mezhep ve ırklar arasında birlik ve bütünlük sağlanmadan, bu ülke yeniden inşa edilemez. Irak sizler sayesinde doğru yolda ilerliyor. Hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Öte yandan konferansa katılan asiret şeyhleri, ulusal kimliğe ve milli bütünlüğe bağlılık çağrısında bulunarak, hükümetten Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması çağrısında bulundu.

Kürt, Türkmen, Şii ve Sünni Arap aşiret liderleri, kabilelerin ülke yönetiminde daha aktif rol üstlenmesi için meclisten yeni yasa çıkarılmasını istedi.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, önceki gün Şii kabile şeyhleri ile bir araya geldiği toplantıda, ülkesindeki barış yolunun, asılarak idam edilen devrik lider Saddam Hüseyin rejimiyle zorunlu işbirliği yapanları affetmekten geçtiğini dile getirmişti.

Irak’ta 4 milyon Dul Kadın ve Öksüz Çocuk Var

ABD’nin lrak işgalinin 6’ncı yılına girmesine iki hafta kala, terör, şiddet ve mezhep çatışmalarında 1 milyon Iraklı kadının dul, yaklaşık 3 milyon çocuğun da öksüz kaldığı bildirildi.

Irak Parlamentosu Kadın ve Çocuk Komisyonu Başkanı Semire Musevi yaptığı açıklamada, ABD’nin lrak’ı işgal ettiği 2003 yılından bu yana ülkede yaşanan şiddet olaylarında bir milyon kadının eşini kaybettiğini, 3 milyon çocuğun da babasını kaybettiğini açıkladı.

Musevi, Irak’ta 4 milyon dul kadın ve öksüz çocuğun büyük bölümünün ekonomik yardıma muhtaç olduğunu ifade ederken, lrak hükümeti’nin konuyla ilgili henüz bir programı olmadığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG