Erişilebilirlik

İşsizlik Kadınları Etkileyecek


Geçen yıl dünyada yaklaşık 3 milyar çalışanın yarısı kadındı. Uluslararası Çalışma Örgütü 2008 yılında kadınlar arasında işsizlik oranının yüzde 6 virgül 3 olduğunu aynı oranın erkekler arasında ise yüzde 5 virgül 9 olduğunu belirtiyor.

Örgütün başkanı Jose Salazar, 2009’da durumun kötüleşeceğini belirtiyor. Dünya genelinde kadınların işsizlik oranının yüzde 7 virgül 4’e çıkabileceğine işaret eden Salazar, bu oranın erkekler için de yüzde 7 olacağını söyledi. Salazar "2008 sonunda ekonomik durgunluğun yayılmasıyla birlikte çalışanların işlerini kaybetme tehdidi ve işsizlik oranı artmaya başlamıştı. Duraklamanın 2009’da daha da artmasıyla küresel işsizlik sorununun da büyümesi bekleniyor. İşini koruyabilenlerin de kazançlarını ya da sosyal haklarını kaybetmesi sözkonusu. Birçok yerde işsizliğin kadınları erkeklerden daha fazla etkileyeceği tahmin ediliyor. Bu durumu Latin Amerika ve Karayipler’de açıkça görüyoruz" diye konuştu.

Uluslararası Çalışma Örgütü Batı ülkelerinde işini kaybeden erkeklerin sayısını, kadınlardan daha fazla olduğunu belirtiyor. Amerika’daki son verilere göre ekonomik kriz erkekleri daha kötü etkiledi. Birçok sektörde erkekler kadınlardan daha fazla iş kaybetti.

Örgüte göre zengin ülkelerde, özellikle madencilik, üretim, enerji, inşaat ve ulaşım sektörlerinde işçilerin üçte ikisi erkeklerden oluşuyor. Bu sektörlerin tamamı ekonomik krizden büyük oranda etkilenmiş durumda.

XS
SM
MD
LG