Erişilebilirlik

Clinton'ın Türkiye Gündemi Yoğun


Hillary Clinton’ın Ankara’daki temaslarının en önemli unsuru Ortadoğu’ya barış getirme çabaları olacak. Uzmanlar Türkiye’nin Hamas ve diğer Arap ülkeleriyle olan bağlarının Ankara’yı Ortadoğu’da önemli bir konuma getirdiğini söylüyor. Ankara hükümeti İsrail’le de ilişkileri düzeltmeye çalışıyor.

Clinton’ın Türkiye ziyaretinde ele alınacak bir diğerönemli konu da Afganistan olacak. Clinton’ın Türkiye’den Afganistan’a daha fazla asker göndermesini isteyeceği belirtiliyor.

Türk askerleri Kabil ve çevresinde barışgücü olarak görev yapmaya devam ediyor. Ancak Amerika, diğer ülkelerin daha fazla asker göndermesinin Afganistan’ın güneyinde güçlü olan Taleban’a karşı mücadelede etkili olacağını düşünüyor.

Bilgi Üniversitesi uluslararası ilişkiler uzmanı Soli Özel Türk ordusunun Afganistan’a daha fazla asker gönderme konusunda kolay ikna olmayacağı görüşünde. Ancak uzmanlar asker göndermeye karşı çıkacakların sadece generaller olmayacağını ileri sürüyor. AK Parti hükümetinin de Türk ordusunun Taleban’a karşı savaşması konusunda endişeleri var.

Clinton’ın ziyaretinin bir diğer önemli başlığı, İran’ın nükleer programı olacak. Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından Gökhan Çetinsaya Ankara’nın İran’la yaşanan gerginliği gidermede başarılı olacağını söylüyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Türk yetkililerle Irak konusunu da ele alacak. Dışişleri Bakanı Babacan Amerika’nın Irak’tan geri çekilirken Türkiye’deki üsleri kullanabileceğini söylemişti. Ancak bu işbirliği havası Amerikan Kongresi’nin sözde Ermeni soykırımı tasarısını gündeme getirmesiyle bozulabilir.

Uzmanlar Clinton’ın görüşmeleri sırasında Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkileri düzeltmekte gösterdiği çabalar konusunda bilgilendirileceğini söylüyor. Amerikan karşıtlığının Türkiye’de had safhada olduğu konusunda da uyarılacak olan Clinton’a Obama’nın başkan seçilmesinin Türkiye’de memnuniyetle karşılandığı mesajı da verilecek.

XS
SM
MD
LG