Erişilebilirlik

5 Mart Amerikan Basınından Özetler


New York Times ekonomik krizin gelişmekte olan ülkelerde daha yıkıcı bir etkisi olduğunu yazıyor ve şöyle diyor:

"Gelişmekte olan ülkelere yardım için, zengin ülkelerin bazı tavizlerde bulunması, kesenin ağzını açmasın ve bütün dünya ülkelerinin ekonomiyi canlandırması gerekiyor. Ancak yoksul ülkeler, teşvik politikalarının bedelini karşılayabilecek, bankaların kredi musluklarını açık tutmalarını sağlayabilecek kaynağa sahip değil. Bunun için dış desteğe ihtiyaçları var. Gelişmiş ülkeler, kendi çıkarları için, bir an önce bu desteği sağlamalıdır."

Obama'nın işbaşına gelmesinden bu yana altı hafta geçtiğini hatırlatan USA Today, Wall Street'in sabrının azaldığını yazıyor. Gazete, Obama'ya yönelik eleştirilerin artmasını ise insafsızlık olarak görüyor ve şöyle diyor:

"Maliyenin ve Merkez Bankasının bankaları kurtarma planını uygulama biçimini tartışmak son derece doğaldır. Ayrıca Obama'nın planladığı uzun vadeli harcamaların getireceği bütçe açığından ve borç yükünden kaygı duymak, anlayışla karşılanır. Ancak borsadaki düşüşten Obama'yı sorumlu tutmak, takımı 10-0 yenikken oyuna giren oyuncuyu yenilgiden sorumlu tutmaya benziyor."

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan el Beşir hakkında çıkarttığı tutuklama emrinin Darfur halkına faydası olmayacağı görüşündeki Washington Post ise şunları yazıyor:

"Yapılacak en doğru şey, bu tutuklama emri karşılığında el Beşir ile, Çinli ve Arap destekçileriyle pazarlığa oturmaktır. Güvenlik Konseyi, yargılamayı bir yıl askıya alma hakkına sahip. Ancak bunun bir karşılığı olmalıdır. Beşir, bu yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimine sokulmamalı, Darfurlu isyancılarla barış anlaşması imzalanmalı ve Güney Sudan'da yapılan barış anlaşması tam anlamıyla hayata geçirilmelidir. Ancak petrol gelirlerinin hızla düştüğü bir dönemde Beşir ve partisi böyle bir pazarlığa yanaşmayabilir."

Los Angeles Times eşcinsel evliliği yasaklayan düzenlemenin bugün California Yüksek Mahkemesi'nde görüşülmeye başlayacağını kaydediyor. Gazete, çıkacak kararın anayasal haklar açısından büyük önem taşıyacağını vurguluyor ve şöyle diyor:

"Genç seçmenler, eşcinsel evliliklerin yasal olarak tanınmasına yaşlı seçmenlere kıyasla daha olumlu bakıyor. California'da eşit evlilik haklarının tanınacağını umuyoruz. Yargıçların bu davayı dar bir hukuki çerçevede mi yoksa anayasanın genel ilkleri doğrultusunda mı ele alacağı belirleyici olacaktır."

XS
SM
MD
LG