Erişilebilirlik

Amerikan Ekonomisi Kötüye Gidiyor


Amerikan hükümeti, evleri haciz tehlikesi altındaki Amerikalılara yardım amacıyla 75 milyar dolar ayırdı.

Program 9 milyon kadar Amerikalının ev kredilerini yeniden düzenlemesini ve aylık taksitlerini azaltmasını amaçlıyor. Ancak programa karşı çıkanlar, bu paranın emlak piyasasını rahatlatmayacağını savunuyor. Amerikan emlak piyasasındaki aşırı değerlenme, mali piyasaları sarsmış ve borçların ödenememesi yüzünden kredi sıkışıklığına yol açmıştı.

First American CoreLogic adlı özel bir şirketin yaptığı araştırma, Amerikalı evsahiplerinin beşte birinin, evlerinin asıl değerinden daha fazla borçlandığını ortaya koyuyor. Bu durum da ev sahiplerinin borçlarını ödeyememe olasılığını artırıyor.

Öte yandan Amerikan Merkez Bankası tarafından yapılan bir araştırma, ekonominin Ocak ve Şubat aylarında kredi darlığı, düşük tüketici harcamaları ve durgun emlak piyasası yüzünden daha da kötüleştiğini ortaya koydu. Dün yayınlanan rapor yeni faiz oranları ve ekonomi politikaları belirlenmeden önce ekonominin nabzını yoklamayı hedefliyor.

Bej Kitap adı verilen rapora göre tüketiciler lüks tüketim malları yerine acil ihtiyaç maddelerine yöneliyor. Kullanılmış araba satışları da yeni araba satışlarının önünde gidiyor.

Hizmet sektöründe talebin de düştüğüne dikkat çeken raporda işlerin azalmadığı sektörlerin başında iflas davalarına bakan hukuk firmalarının geldiğine de değiniliyor.

XS
SM
MD
LG