Erişilebilirlik

El Maliki Kerkük'e Asker Sevkediyor


Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Kerkük kentine yeni askeri birliklerin gönderilmesini kararlaştırdı.

Maliki, bir süre önce de Kerkük'e 241 polis amiri atamıştı.

Kerkük güvenlik kaynakları, Başbakan Nuri Maliki'nin Irak Savunma Bakanlığına Kerkük'e yeni askeri birlikler gönderme talimatı verdiğini bildirdi.

Kerkük'e gönderilmesi kararlaştırılan askerlerin 4 ayrı birlikten oluştuğu ve kentin hassas bölgelerinde görev yapacağı belirtilirken, birliklerde özel eğitilmiş asker ve subayların yer alacağı iddia ediliyor.

Kerkük güvenlik kaynakları, Maliki'nin Kerkük'e gönderme talimatını verdiği birliklerin Beyci'den 47'nci tugay, 4 bölük, Bağdat'tan 46'ncı tugay, 4. ve 5. bölükler ve Ramadi'den 43'ncü tugay, 5. bölüklerin olduğunu kaydetti.

Kürtler Rahatsız

Kürt Yönetimi Maliki’nin Kerkük’e asker göndermesinden rahatsız. Zira Kürtler, askeri birliklere tam yetki verildiğini ve askerlerin Kürtleri hedef alabileceği iddiasında bulunuyor.

Araplar: "Kürt Güvenlik Güçleri Musul'dan Çıkarılsın"

Musullu Araplar, peşmerge birlikleri ve özel Kürt güvenlik güçlerinin Musul’dan çıkarılmasını istiyor.

Irak Adalet ve Islah Hareketi lideri Abdullah Yaver, Musul'daki peşmerge ve Kürt güvenlik güçlerinin varlığının "yasadışı" olduğunu iddia ederek, Irak hükümetinden bu güçlerin bölgeden çıkarılmasını istedi.

"Nineva'daki Kürt güvenlik güçlerinin, Baas rejimi dönemindeki güvenlik güçlerinden hiç bir farkı yoktur" diyen Yaver, yasal statüsü olmayan peşmergelerin milis, Kürt güvenlik güçleri de Baas rejiminin güvenlik güçlerini çağrıştığını öne sürdü.

Peşmergelerin Kürt bölgesinin sınırını aşarak Musul vilayetine girmelerinin yasal olmadığını belirten Yaver, "Irak'taki koalisyon güçleri de bunun yasadışı olduğunu söylüyor," dedi.

Musul'daki Sünni Arapları temsil eden Irak Adalet ve Islah Hareketi, yerel seçimlerde Musul'da en çok oy alan birinci liste olmuştu.

Bağdat - Erbil İlişkileri Geriliyor

Kürtlerle Bağdat hükümeti arasında çözüm bekleyen sorunlara, peşmergelerin bütçe sorunu da eklendi. Kürt Yönetimi, Bağdat hükümetinin üzerinde anlaştıkları peşmerge bütçesini iki yıldır vermediğini iddia ediyor.

Irak Parlamentosu'ndan 2009 yılı bütçesi tartışmaları devam ederken, Kürt Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cabbar Yaver, Irak hükümetinden peşmergelerin iki yıldır durdurulan mali giderler bütçesini vermesini istedi.

Irak Hükümeti'nin 2007-2008 yılı bütçesi yasasında onaylanan peşmergelerin yıllık harcamaları bütçesini vermediğini iddia Yaver, "Irak Savunma Bakanlığı ile Kürt Bölge Hükümeti Peşmerge Bakanlığı arasında 2006 yılında peşmergelerin askeri ve diğer mali harcamalarıyla ilgili 8 maddeden oluşan bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma, Irak'ın 2007 ve 2008 yılı bütçesi yasasında da onaylandı. Fakat şimdiye kadar hükümet bu harcamaları karışılmadı," dedi.

Bağdat'ın peşmerge harcamaları bütçesinin durdurma sorununa da değinen Yaver; "Irak anayasasına göre, peşmergeler, sınır güvenlik muhafızlarına dönüştürülmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde bu güçler için özel bütçe ayrılır. Sorun buradan kaynaklanıyor. Fakat 8 maddelik anlaşmada, böyle bir tanımlama olmadığını" ifade etti.

Yaver, Kürtlerin peşmerge harcamaları için özel bir bütçe oluşturmasından ısrarlı olduğunu belirterek; "Bu bizim anayasal hakkımız" dedi.

XS
SM
MD
LG