Erişilebilirlik

Amerika'nın Çekilme Planına Türkiye'den Destek


Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Amerika'nın Irak'tan çekilme planı kapsamında Türkiye'nin üslerini kullanma yönünde bir isteği olursa bu isteğe olumlu yaklaşacaklarını açıkladı.

Babacan, NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak için Brüksel'e hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Babacan, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un hafta sonunda Türkiye'ye geleceğinin hatırlatılıp, Clinton'la Amerika'nın Irak'tan çekilme planını nasıl değerlendireceğinin sorulması üzerine, plan kapsamında Türkiye'nin üslerinin kullanılması yönündeki bir isteğin gündeme gelmesine olumlu yaklaştıklarını kaydetti.

Babacan, "Henüz bize ulaşmış somut bir talep yok. Olursa, değerlendireceğiz. Ancak bununla ilgili yaklaşımımızın olumlu olduğunun bilinmesi gerekir. Irak'tan ne kadar asker, mühimmat, teçhizat çekilecek, bunların rotası ve hedefi ne olacak? Bu konuların açık açık konuşulması gerekiyor. Eğer tanımlanmış haliyle Türkiye'nin üslerinin kullanımında sakınca görmezsek Amerika ile işbirliği yaparız" diye konuştu.

Hedef Siyasi Çözüm

Babacan, Afganistan'a asker takviyesi hazırlığında olan Amerika'nın, bu konuda da Türkiye'den henüz somut bir talebinin olmadığını dile getirdi. Afganistan'daki mevcut Türk askerinin varlığının zaten başlı başına bölgenin istikrarı için katkı olduğunu söyleyen Babacan, Afganistan'la ilgilenen herkesin siyasi çözüme odaklanmasını istediklerini kaydetti. Babacan, Amerika'nın Türkiye'den asker talebinde bulunması durumunda bunu değerlendireceklerini ancak bu değerlendirmenin daha çok Türk askerinin bölgedeki emniyet ve güvenlik birimlerinin eğitimine katkı kapsamında olacağını kaydetti.

Babacan bir soru üzerine de Amerika'nın Suriye ve İran da dahil olmak üzere bölgeyle diyaloga açık tutumunu desteklediklerini kaydetti. Türkiye'nin hem Amerika'nın stratejik ortağı, hem de İran'ın yakın komşusu olduğunu belirten Babacan, iki ülke arasındaki diyaloğa destek vermekten çekinmeyeceklerini dile getirdi.

Babacan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Darfur'daki katliamların sorumlusu olarak gösterilen Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir'in tutuklanması yönündeki kararını da değerlendirdi. Babacan, bu konudaki genel tutumun Sudan'la ilgili sorunların çözümlerinde Sudan yönetimiyle işbirliğinin zorunlu olduğunu belirtirken, "Umarız, bundan sonraki gelişmeler Sudan'ı daha da çıkmaza sokacak gelişmeler olmaz" dedi.

XS
SM
MD
LG