Erişilebilirlik

CIA Yüze Yakın Sorgu Kasetini İmha Etmiş


Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü CIA, Bush yönetimi sırasında terör zanlılarının sorgusunu gösteren yüze yakın videokasetin imha edildiğini doğruladı.

CIA açıklamayı, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği adlı sivil toplum kuruluşunun açtığı dava üzerine yapmak zorunda kaldı. Federal hükümete karşı açılan davalara bakan savcı vekili Lev Dassin, mahkemeye sunduğu mektupta CIA’nin 92 kaseti imha ettiğini açıkladı. Davacı örgütün avukatıysa bu denli sorgu kasetinin imhasını, ‘CIA’nin sistematik bir şekilde yasadışı sorgulamaların delillerini ortadan kaldırma çabası’ olarak yorumladı.

Bush yönetimi, terör zanlılarına yönelik sert sorgulama yöntemleri yüzünden büyük eleştirilere hedef olmuştu. Bu sorgulamalar arasında yoğun tartışmalara yol açan, ‘suda boğulma hissi’ veren yöntem de yer alıyor.

Obama yönetiminin Adalet Bakanı Eric Holder bu yöntemi ‘işkence’ diye tanımlayarak, hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini savundu. Holder dün yaptığı açıklamada, yönetimin böyle bir sorgulama yöntemine başvurmayacağı sözü verdi.

XS
SM
MD
LG