Erişilebilirlik

3 Mart Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Amerika’nın en büyük sigorta şirketi AIG’nin rekor düzeyde zarar ettiğini açıklamasının ardından yine devlet desteğine ihtiyaç duyduğunu yazıyor. Gazete AIG örneğinden çıkartılması gereken dersleri şöyle sıralıyor:

“Öncelikle AIG’nin küresel ekonomiyi riske sokmasına izin verilmemelidir. Amerika’nın AIG’yi kurtarması daha genelde küresel finans sistemini kurtarmasıdır. Amerika, bu nedenle, maliyeti artsa da bunun bir zorunluluk olduğunu düşünüyor. Çıkartılması gereken ikinci ders ise, AIG ile küresel konumu benzerlikler gösteren Amerikan bankalarına, en azından Citigroup’a ilişkin. Kimse, bu kurumların kısa sürede düzeleceği hayaline kapılmamalıdır. Devletin bu kurumlarla ilişkisi yıllar sürecektir. Asıl zor olan ise, devletin bu kurumlardan geri çekilmesi olacak.”

New York Times da AIG’nin dördüncü kez devlet desteğine ihtiyaç duymasının piyasalarda güvensizliği körüklediğini yazıyor. Gazete, zor durumdaki bu tür kurumlara ilişkin daha kapsamlı bir kurtarma planı hazırlanmasını istiyor:

“AIG ve Citigroup örneklerinde olduğu gibi büyük ölçekli ve sürekli devlet desteğine ihtiyaç duyan kurumlarda, devlet sadece hisse almakla yetinmemeli, en zayıf kurumların doğrudan yönetimini de üstlenmelidir. Böylece bu kurumlar, yeniden özel sektöre devredilmeden önce gerekli düzenlemeler yapılabilir ve bu kurumlar küçülerek de olsa daha sağlıklı bir biçimde çalışmaya başlayabilir. Amerikan halkının ve politikacıların devletleştirme ifadesine soğuk baktığını biliyoruz. Ancak her yeni kurtarma paketi de hükümete duyulan güvensizliği artırıyor ve alınması gereken daha sert tedbirleri de giderek zora sokuyor.”

Christian Science Monitor Obama’nın işbaşına gelmesiyle Amerika ile Rusya ilişkilerinde yeni bir arayış başladığını yazıyor. Ancak gazete, Moskova ile ilişkilerin bir sınırı olduğuna da dikkat çekiyor:

“Washington’da, Rusya ile ticari ilişkilerin derinleştirilmesiyle yeni bir ortaklık kurulabileceğini düşünenler var. Daha önce Almanya bu yolu denemişti. Ve şimdi Berlin, doğalgaz konusunda Moskova’nın Ukrayna ile yaşadığı anlaşmazlığın faturasını ödüyor. İşte tam da bu durum, Moskova ile yeniden kurulacak ilişkilerin sınırını gösteriyor. Elbette Rusya, eski Sovyetler Birliği değil. Ancak Rusya’daki denetimli demokrasi de demokrasi sayılmaz. Moskova ile ilişkilerde yeni açılıma giden Obama yönetimi desteklenmelidir. Ancak olası gelişmeler de göz ardı edilmemelidir.”

USA Today Batı Virginia’da büyük bir maden şirketinin desteğiyle yüksek mahkeme üyeliğine seçilen bir yargıcın, söz konusu şirketle ilgili davaya bakmasını eleştiriyor. Gazete, yargıçların adalete gölge düşürmeyecek biçimde seçilmesi çağrısında bulunuyor:

“Özel çıkar gruplarının adaleti satın alması sorunu, yargıç seçimlerinde bu grupların mali desteği sürdükçe çözülemeyecek bir sorundur. Bazı eyaletler, yüksek mahkemeye yargıç seçiminde liyakat unsurunu kullanarak bu sorunu çözüyor. Bazı eyaletlerde ise yargıç seçimi kampanyalarında sadece devlet desteği kullanılıyor. Elbette her yöntemin kusurları vardır. Ancak mahkeme üyelerinin imzalarının satışa çıkartılması kadar kötü bir yöntem olamaz.”

XS
SM
MD
LG