Erişilebilirlik

'Küresel Mali Kriz Rejimleri de Tehdit Ediyor'


Amerikan Ulusal İstihbarat Başkanı Dennis Blair, küresel mali krizin birçok ülkede siyasi istikrarsızlığa dönüşebileceği uyarısında bulundu. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’na bilgi veren Dennis Blair, mali istikrarsızlığın, gelişmekte olan bir çok ülkede hukuk ve adeleti ince bir dengede tutan kırılgan yapıyı zorlayabileceğini söyledi. Blair ayrıca Amerika’nın terör ve nükleer teknolojinin yayılmasından duyduğu kaygıları dile getirdi.

Küresel mali kriz, bir çok ülkede sadece ekonomiyi etkilemekle kalmıyor.

Dennis Blair, ekonomik gerilemenin siyasi istikrarsızlığa yolaçabileceği uyarısında bulunuyor. Blair’e göre ekonomik krizler, bir ya da iki yıldan uzun sürerse rejimleri de tehlikeye sokuyor. Gelişmekte olan birçok ülkede hukuk ve adalet, pamuk ipliğine bağlı. Bu ince ipin zorlanınca kopması da an meselesi.

Blair, Meksika’nın, Amerika’daki ekonomik krizden etkileneceğini belirtiyor. Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkelerindeyse hükümet karşıtı gösteriler hızla artıyor.

Ancak Blair, küresel ekonomik gerileme ve petrol fiyatlarındaki düşüşün Washington’da olumlu etki yaratabileceğini söylüyor. Venezuela ve Amerika, bir süredir birçok konuda birbirlerine ters düşüyor.

Blair ayrıca İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’ın da Haziran’daki seçimleri kazanmasının zorlaşabileceğini belirtiyor.

Blair, Amerikan istihbarat dairelerinin raporuna göre nükleer teknolojinin yayılmasının da büyük kaygı yarattığını kaydediyor. “Sadece birkaç ülkenin tehlikeli nükleer teknolojilere erişimi olan devir, artık kapandı” diyen Blair, nükleer teknolojinin nükleer silaha dönüştürülmesi olasılığının da artık daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Blair, El Kaide konusundaysa Suudi Arabistan, Pakistan ve Irak’ta girişilen terörle mücadele operasyonlarının etkili olduğunu düşünüyor.

Ancak Blair’e göre El Kaide hala etkili. Yemen’de cihat hareketinin yeniden canlandığını aktaran Blair, Afrika’nın doğusundaki terör örgütlerinin etkisinin gelecek yıl daha da artabileceği uyarısında da bulundu.

Blair, Afganistan’da Taleban’a karşı başarı elde etmenin yolunun Pakistan’ın, sınırdaki aşiret bölgelerinde kontrolü ele almasından geçtiğini de vurguladı.


XS
SM
MD
LG