Erişilebilirlik

Avrupa Birliği'nde Kriz Zirvesi


Dünyanın karşı karşıya bulunduğu ekonomik kriz ve bunun etkilerinin üye ülkelerde giderek artan boyutta hissedilmeye başlaması Avrupa Birliği’ni bir kez daha liderler düzeyinde toplanmak zorunda bıraktı. Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları krize karşı devreye sokulabilecek ortak önlemleri masaya yatırdı.

Ekonomileri tehlike sinyalleri veren Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri zirvedeki tartışmaların odağına yerleşti. Krizden en çok etkilenen Avrupa Birliği ülkelerinden biri olan Macaristan, “Avrupa’yı ikiye bölecek yeni bir Demir Perde’ye izin verilmemesi” uyarısında bulunarak Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri için 190 milyar Euro tutarında bir paketin devreye sokulmasını önerdi. Macaristan, Slovakya, Polonya, Romanya, Bulgaristan ve Baltık ülkelerini kapsayan bu öneri kabul görmedi.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti’nin Başbakanı Mirek Topolanek, bu yönde adım atılmasının Doğu Avrupa ülkeleri açısından özel bir sınıflandırma anlamı taşıyacağına dikkat çekti. Topolanek, Avrupa Birliği ülkelerinin zorlukları aşması için tüm olanakların kullanılacağı mesajını verdi.

Uçağının teknik bir arıza nedeniyle mecburi iniş yapmasından dolayı toplantıya gecikmeli olarak katılabilen Almanya Başbakanı Angela Merkel de her ülkenin durumunun birbirinden farklı olduğunu belirterek ortak pakete karşı çıktı. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da aynı yönde görüş bildirdi.

Barroso, “Bu yıl 11 milyar euroluk bir kaynak aktarılacak. Bu 11 milyar euronun 7 milyar eurosu Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine tahsis edilecek. Evet Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini destekleyeceğiz ancak bu durumdan duruma değişen şekilde yapılmalı,” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de kendileri için olduğu gibi Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri için de bir ekonomik risk bulunduğunu, siyasi riskin ise Avrupa Birliği içinde bölünme yaratılması olduğuna dikkat çekerek toplantıda benimsenen yaklaşımın dayanışma ve sorumluluk odaklı olduğunu söyledi.

Korumacılığın mevcut krize karşı bir çözüm olmadığının da vurgulandığı toplantıda her üye ülkenin tek pazar ilkelerine tam olarak uyması gerektiğinin altı çizildi. Avrupa Birliği zirvesi, Nisan başında Londra’da yapılacak olan G-20 toplantısı için de bir ön hazırlık niteliğindeydi.

Toplantıya ev sahipliği yapacak olan İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Avrupa Birliği Zirvesi’nin dünya toplumlarının karşı karşıya bulunduğu ana sorunlara yönelik Avrupa uzlaşısı açısından bir başlangıç olduğunu söyledi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG