Erişilebilirlik

Askerler Obama'nın Irak Planını Destekliyor


Amerikalı komutanlar Başkan Barack Obama'nın Irak'taki Amerikan muharip güçlerini aşamalı olarak geri çekme planını desteklediklerini belirtiyorlar. Silahlı kuvvetlerin en yüksek rütbeli komutanları, katıldıkları televizyon programlarında çekilme planının uygun olduğuna ve açıklanan takvime göre yürütülmesinin mümkün olduğuna inandıklarını söylediler.

Obama, askeri liderlerle yoğun danışmalar sonunda hazırlanan çekilme takvimini Cuma günü, bir Amerikan Deniz Piyade üssünde askerlere hitaben yaptığı konuşmayla açıkladı. Obama, Irak'ta Amerikan ordusunun muharebe görevinin 31 Ağustos 2010 tarihine kadar tamamlanmış olacağını söyledi.

Bu plana göre, şu anda Irak'ta bulunan 142,000 Amerikan askerinin yaklaşık üçte ikisi açıklanan tarihe kadar geri çekilecek. Geri kalan 35 ile 50,000 arasındaki asker geçiş süreciyle ilgili görevler için Irak'ta kalmaya devam edecek. Bu askerler de daha sonra tamamen geri çekilecek.

Başkan Obama, konuşmasında Irak'taki askerlerin tamamını 2011 yılı sonuna kadar geri çekmeyi planladığını açıkladı.

Bu çekilme takvimi Amerika'yle Irak arasında Bush yönetiminin son haftalarında varılan anlaşmaya uyuyor.

Bush yönetiminde Savunma Bakanı olan ve yeni Başkan Obama'nın bu görevde kalmasını istediği Robert Gates, Başkanın, Amerikan silahlı kuvvetleri başkomutanı olarak geri çekilme planında değişiklik yapabileceğini söyledi. Ancak NBC televizyonunun haftalık haber programında soruları yanıtlayan Gates, planda bir değişiklik gerekmeyeceğine inandığını belirtti.

Gates, Başkanın kendi partisi olan Demokrat Parti'ye bağlı Kongre üyelerinden gelen, 2011 yılına kadar Irak'ta çok sayıda askerin geçişle ilgili görevler için kalacak olmasından memnun olmadıkları yolundaki eleştirilere ilişkin bir soruya karşılık, bu askerlerin şu anda Irak'ta bulunan muharip güçlere kıyasla çok farklı bir görevi yerine getireceklerini söyledi. ABD Savunma Bakanı bu geçiş gücünün de Irak'ta olduğu sürece bazı tehlikelerle karşı karşıya kalacağını kabul etti ancak bu tehlikenin bugünkü duruma kıyasla daha az olacağını savundu.

Gates, "Çok farklı bir görevi yerine getirecek olan bu birlikleri Irak'tan tamamen çekilinceye kadar danışman ve yardım tugayları olarak tanımlayacağız, muharip birlikler olarak değil" diye konuştu.

Amerikalı komutanlar da çekilme planını destekliyor. ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen de bugün (Pazar) katıldığı Fox televizyonunun haftalık haber programında, Başkanın açıkladığı çekilme kararını uygun bulduğunu söyledi.

"Irak'ta koşullar bugün iki yıl öncesine kıyasla çok daha olumlu" diyen Mullen, "Irak hükümetinin ve Irak halkının kendi ülkelerinin kontrolunu ve sorumluluğunu devralabilmesi için koşullar yaratılmış bulunuyor" diye devam etti.

Savunma Bakanı Gates de Genelkurmay Başkanı Oramiral Mullen de çekilme planının açıklanmasından önceki süreçten memnun olduklarını belirttiler.

Oramiral Mullen, Başkan Obama'nın komutanların görüşlerini dikkatle dinlediğini söyledi. Savunma Bakanı Gates da Obama'nın, kendinden önceki Başkan Bush'a kıyasla durumu daha derinlemesine analiz edebildiğini belirtti.

Gates, Obama için "Odada bulunan herkesin görüşünü dile getirmesini bekliyor ve görüş bildirmeyenleri açıkça konuşmaya çağırıyor" dedi.


XS
SM
MD
LG