Erişilebilirlik

Talabani İran'ı Ziyaret Ediyor


Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, üç günlük İran ziyaretinin ilk gününde İran Cumhurbaşakanı Mahmut Ahmedinejat’la görüştü.

Güney Kore gezisinin ardından İran başkentine iki yıl içinde ikinci ziyaretini yapan Talabani Ahmedinejat’la siyasi ve ticari ilişkileri geliştirme konusunu ele aldı. Geçen yıl Mart ayında Bağdat’ı ziyaret eden Ahmedinejat, Irak’la ilişkilerin gelişmesiyle iki ülkenin birçok alanda işbirliği yapabileceğini söyledi.

Sanayi, teknoloji, elektrik alışverişi, eğitim ve kültürel değişim alanlarında daha yoğun bir işbirliğinin mümkün olduğunu belirten Ahmedinejat,İran’la Irak arasındaki ilişkilerin gelişmesini memnunlukla karşıladıklarını belirtti.

Irak hükümet sözcüsü Ali Dabbag ülkesinin İran için ideal bir ticaret ortağı olduğunu söyledi.

Irak’ın açık, rekabete ve serbest piyasa ekonomisine dayalı bir pazar olduğunu belirten Sözcü, isteyen ülke veya şirketin yatırım yapmakta serbest olduğunu kaydetti. İran’ın Irak’a ihraç edebileceği birçok mal bulunduğunu söyleyen Sözcü, ancak İran mallarının Irak pazarlarını işgal etmemesine dikkat etmek zorunda olduklarını belirtti.

Irak’ta yayın yapan El Arabiya televizyonuna göre İran Irak’a 1 milyar dolarlık yardım ve ticaret kredisi vermek, elektrik ihtiyacını karşılamasına ve altyapı projelerine yardım etmek istiyor. İran Devlet televizyonu, Irak’ın güneyindeki Basra kentinde beşbin ev ve üç otel inşasını öngören birbuçuk milyar dolarlık ihalenin bir İran şirketine verildiğini açıklamıştı.

Talabani’nin İran ziyaretine dışişleri, ticaret ve elektrik bakanlığı temsilcilerinin de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililer katılıyor. Talabaniİran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney ve İran Yüksek Konseyi Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’yle de görüşecek.

Irak Devlet Başkanı Talabani’nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği, uzun zamandır Tahran’la yakın ilişkiler içinde. İlişkilerin daha da gelişme yoluna girmesi Washington’da kaygıyla karşılanıyor. Amerika İran’ın Irak’taki Amerika aleyhtarı militanlara yardım ettiğinden kuşkulanıyor. İranbu iddiayı reddediyor.


XS
SM
MD
LG