Erişilebilirlik

AB Washington'a Guantanamo Heyeti Gönderiyor


Avrupa Birliği üst düzey bir heyeti ABD’ye göndermeye hazırlanıyor. 16-17 Mart tarihlerinde Washington’da temaslar yapması öngörülen heyet, Amerikan yönetimiyle Guantanamo’da bulunan yaklaşık 240 tutukludan 60 kadarının serbest bırakılma koşulları hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

Brüksel, bu tutukluların serbest bırakılması halinde AB ülkelerine yerleşebileceği konusunda görüş bildirmişti. Ancak AB’nin bazı çekineceleri var. Bunların başında da ABD’nin AB’nin güvenlik endişelerini gidermesi yer alıyor.

AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Çek Cumhuriyeti’nin İçişleri Bakanı Ivan Langer, AB’nin hedefinin pazarlık yapmak olmadığını, amacın bilgi alışverişinde bulunmak ve daha fazla bilgi almak olduğunu söyledi. AB’nin Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles De Kerchove, Guantanamo tutuklularının AB ülkelerinde barındırılmasıyla ilgili sürecin en az üç-dört ay alabileceğini söyledi.

AB’nin önündeki en önemli sorunu üye ülkelerin Guantanamo tutuklularını barındırma konusunda farklı yasal düzenlemelere sahip olmaları oluşturuyor. Bu farklılık ortak bir tutumda uzlaşılmasını zorlaştırıyor. Bir başka sorunu ise Schengen sistemi oluşturuyor. AB ülkeleri arasında kontrolsüz serbest dolaşıma olanak sağlayan bu sistem nedeniyle kamuoyunda, potansiyel anlamda tehlikeli olabilecek bu kişilerin bu sistemden faydalanarak izlerini kaybettirebilecekleri endişesi bulunuyor.

AB, ABD’nin Guantanamo’yu kapatmasına ve bazı tutukluları barındırılmasına yardımcı olma konusunda oldukça istekli. Ancak Brüksel’in sağlayacağı yardımda Washington’un terörle mücadele politkalarına yaklaşımı da etkili olacak. AB, Afganistan’daki Bagram kampının ya da diğer kampların “yeni Guantanamolar” haline gelmesini görmek istemiyor. De Kerchove, Amerikan yönetiminin Guantanamo’yu kapatıp termrle mücadele politikasını aynen koruması halinde AB’nin yardımcı olmasının kendisini şaşırtacağını söyledi.

AB tarafından hazırlanan bir politika belgesinde de terör sanıklarının belirsiz sürelerle ve yargılanmaksızın tutuklu kalmaları sorununu çözmeksizin Guantanamo’yu başka bir yere transfer etmenin AB’nin temel ilkeleriyle uyumlu olmayacağının altı çizildi. İspanya ve Portekiz, Guantanamo tutuklularını barındırma konusunda olumlu görüş bildirdiler. Ancak Hollanda gibi bazı ülkeler bu fikre sıcak bakmıyorlar. Fransa ve Almanya gibi ülkeler de nasıl bir tavır takınacakları konusunda net mesaj vermemeyi tercih ediyorlar.

XS
SM
MD
LG