Erişilebilirlik

Mitchell: 'Türkiye Ortadoğu Barışı İçin Önemli Bir Güç'


Başkan Barack Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi olarak ikinci kez bölge ülkelerini ziyaret eden George Mitchell, Ankara'daki temaslarını tamamladı.

George Mitchell, Ankara’daki ilk görüşmesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yaptı. Yetkililere göre Gül, Amerikalı diplomata, Ankara’nın 2006 yılındaki seçimi kazandığında Hamas'la doğrudan temas kurduğunu ancak bunu Filistin'de birlik adına yaptığını söyledi. Gül’ün "Biz, Hamas'ın sempatizanı değiliz. Ancak seçilmiş bir oluşumu da dışlayamazdık. Ne yaptıysak, barış adına yaptık" dediği öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la akşam yemeği yiyen Mitchell daha sonra Başbakan Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi. Amerikalı diplomat görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Ortadoğu barış sürecindeki rolüne değindi.

Mitchell, Türkiye’nin Amerika’nın kritik bir müttefiki ve Ortadoğu barışı ve güvenliği için önemli bir güç olduğunu söyledi. Türkiye’nin İsrail’le kuvvetli bağları olan demokratik bir ülke olarak barış sürecinde çok farklı bir rol üstlenebileceğini belirten Özel Temsilci, devamla “bölgede kapsamlı bir barış sağlama çabalarımızda da Türkiye’nin önemli tavsiyeleri olmuştur” dedi.
Başbakan Erdoğan da, Ortadoğu barışı için tavsiyelerde bulunurken "Hamas'ı diyalog dışına itmek, görmezden gelmek büyük hata olur” şeklinde konuştu.

Bazı uzmanlara göre Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Gazze savaşıyla ilgili olarak İsrail’i birçok kez ağır bir dille kınaması ve Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’le tartışmaya girmesi Türkiye’nin tarafsız arabulucu rolüne gölge düşürdü.

Açıklamasında bu konuya hiç değinmeyen Amerikalı diplomat, temaslarının geleceği dönük olduğunu belirtti ve bölgedeki tüm insanların barış ve refah içinde yaşayabilmeleri için işbirliği gerektiğini söyledi.

Siyasal gözlemcilere göre Türkiye, Hamas’ın siyasi kanadıyla Amerika ve İsrail arasında yeni bir arabuluculuk rolü üstlenmeye hazırlanıyor. Nedeni ise dinci kökenli AKP hükümetinin son yıllarda Hamas liderleriyle yakın ilişkiler kurması. George Mitchell bu yakınlık dolayısıyla Türkiye’nin Hamas’la İsrail arasında barış sağlanmasında acilbir rol oynayabileceğini söyledi.
2 Mart’ta, Mısır’ın Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm el Şeyh kentinde Gazzeye yardım konusunun görüşüleceği uluslararası bir konferans yapılacak.

Özel Temsilci, donör ülkeler konferansına Türkiye’nin de katılacağını açıklamasının Washington’da memnuniyetle karşılandığının söyledi.

Başkan Barack Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi Türkiye ile işbirliğine ve Türkiye’nin liderliğinebüyük önem verdiklerini söyledi.

George Mitchell, Ankara’dan sonra Tel-Aviv, Ebu Dhabi, Şarm el Şeyh, Kudüs ve Ramallah’ta da temaslarda bulunacak.

XS
SM
MD
LG