Erişilebilirlik

'Obama Askerleri Ağustos 2010'a Kadar Çekecek'


Başkan Obama’nın, Ağustos 2010’a kadar tüm Amerikan birliklerinin Irak’tan çekilmesi için emir vereceği bildirildi. Adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, 19 aylık çekilme planını bu hafta içinde açıklanabileceğini söyledi.

Irak’ta 142 bin Amerikan askeri görev yapıyor. Çekilme planında, binlerce askerin Irak’ta bırakılarak, yerel kuvvetleri eğitmesi ve kalan Amerikalı personeli koruması öngörülüyor.

Washington ve Bağdat arasında geçen yıl varılan anlaşmada Amerikan kuvvetlerinin 2011 yılı sonunda Irak’tan çekilmesi öngörülmüştü.

Barack Obama’nın seçim vaatlerinden biri, askeri Irak’tan 16 ay içinde çekmekti. 19 aylık çekilme planının Obama tarafından verilen bir ödün olduğu bildiriliyor. Bazı yetkililer, şiddet olaylarının yeniden artabileceği kaygısıyla, çekilmenin en az 23 ayda tamamlanmasında ısrar ediyordu.

Bu arada Amerikalı bir komutan Irak’ta şiddet olaylarının önemli ölçüde düştüğünü bildirdi. Tümgeneral John Kelly, bazı bölgelerde sorun yaşansa da, Irak kuvvetlerinin şiddet olaylarıyla başa çıkabileceğini söyledi.

Öte yandan Musul’da bir Amerikan askeriyle Iraklı çevirmeni, silahlı kişilerin polis karakoluna düzenlediği saldırıda öldürüldü. Yetkililer polis kıyafetli iki kişinin açtığı ateş sırasında üç Amerikan askeriyle bir Iraklı çevirmenin de yaralandığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG