Erişilebilirlik

ABD İnsan Hakları Raporunda Türkiye Eleştiriliyor


Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın 2008 İnsan Hakları Raporunda, “Türkiye’de devletin insan haklarına genel anlamda saygılı olduğu,” ancak “bazı alanlarda sorunların devam ettiği” yazıyor.

Raporda, Türkiye’de 2008 yılında işkence, dayak ve kötü muamele olaylarında artış gözlendiği vurgulanıyor. Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklanan raporda Türkiye’de güvenlik güçlerinin yasadışı olarak adam öldürdüğü; cezaevlerindeki şartların kötü olduğu ve tutukluların avukatlarıyla görüşmesinin zaman zaman engellendiği belirtiliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda hükümetin yargının bağımsızlığına müdahale ettiği yönünde iddialar ortaya atıldığı da vurgulanıyor.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından açıklanan raporun Türkiye bölümünde TCK 301’nci maddesi gibi bazı yasalarla ifade özgürlüğünün sınırlandırıldığı belirtiliyor. İnternet sitelerine uygulanan yasaklara dikkat çeken raporda, Türkiye 2008 yılında 1475 defa internet sitelerine erişimin engellendiği vurgulanıyor.

Rapora göre Türkiye’de kadınlara karşı şiddet, töre cinayetleri ve tecavüz olayları yaygın bir sorun. Raporda, dini azınlıklara uygulanan bazı baskıların da sürdüğü kaydediliyor.

Raporda çocukların evlendirilmesi, polisin yolsuzluğa ve insan kaçakçılığı olaylarına karışması da sıralanan sorunlar arasında yer alıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık insan hakları raporunda Nisan ayında Türkiye’de Türk Ceza Kanunu’nun 301’nci maddesinin değiştirilerek ifade özgürlüğüne uygulanan sınırlamanın hafifletildiği de belirtiliyor. Raporda ayrıca Türkçe dışındaki dillerde yayın yapılması, Alevilerin kaygılarının giderilmesi konusunda bazı adımlar atılması ve Vakıflar Yasası’nda reform yapılması da ilerlemeler arasında sayılıyor.

XS
SM
MD
LG