Erişilebilirlik

Almanya'da Düzenli İslam Dersleri


Almanya’da yaklaşık 3,5 milyon İslam dini mensubu yaşamakta. Müslüman örgütlerinin yıllardır süren talepleri sonrasında, Alman okullarında İslam din dersi verilmesi son iki yılda gündemin ana maddelerinden birini oluşturuyor. Geçen 2008 ilkbaharında Alman hükümeti, Müslüman kuruluş temsilcileriyle İslam dersinin Almanca olarak müfredata alınması konusunda ilke anlaşmasına varmış, ancak resmi muhatap ve Almanca bilen din uzmanı eksiklikleri nedeni ile bu planın yaşama geçirilmesi aksamıştı. Konuya şu aralar hareketlilik geldi.

Müslüman öğrenciler için ilk Almanca İslam ders kitabının hazırlanıp, bundan kısa bir süre önce bir eğitim kitapları fuarında tanıtılmasından sonra, Bavyera ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerin kitabın önümüzdeki yıl müfredata alınması yönünde onay verdi. İslam`ın temel konularını 15 bölüm halinde anlatan ve ‚Safir’ adanı taşıyan kitabın Almanya genelinde altıncı sınıfa giden Müslüman çocuklara okutulması düşünülüyor. Almanya’da bir tek Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti 140`ı bulan okulda, yaklaşık 10.000 Müslüman öğrenciye İslam bilgisi dersi veriyor. Bavyera, Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletleri ilk ve ortaokullarda deneme eğitimi veriyorlar. Berlin eyaleti ise İslam Federasyonu’na Berlin’deki okullarda İslam din dersi verme yetkisini tanımış durumda. Federasyon sözcüsü Burhan Kesici, Almanca din dersini uyum ve şeffaklık açısından önemli bir adım olarak değerlendiriyor.

Öte yandan Diyanet İşleri’ne bağlı Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB’de İslam din derslerinin müfredata alınarak devlet okullarında din dersleri olarak okutulması için harekete geçti ve din derslerine materyal oluşturmak ve dersleri verecek öğretmen yetiştirmek için Alman tarafınının muhatap olarak görecekleri bir birim oluşturdu. Söz konusu oluşumun imam yetiştirecek eğitim kurumlarının kurulması ve yatılı okulların açılması gibi amaçları da var. Buna paralel Berlin’de ise Almanca eğitim veren ilk özel İmam Okulu açıldı. Eğitim süresini 6 yıl olan okulda imam olarak eğitim almak isteyen gençler için iki sınıfta 16'şar kişiye ders verilecek. Söz konusu okulda, Kur'an-ı Kerim Arapça ve Türkçe olarak da öğretilecek.

XS
SM
MD
LG