Erişilebilirlik

AB Liderleri Berlin'de Küresel Mali Krizi Görüştü


Başlıca Avrupa ülkesinin liderleri tüm finans piyasaları ile, yatırım fonları da dahil, tüm yatırım araçlarının, hükümetin denetimine tabi olması konusunda anlaştı. Liderler bu anlaşmaya dün Berlin’de yapılan toplantıda vardı.

Toplantı, dünyanın en büyük ekonomisine sahip 20 ülke liderlerinin Nisan başında Londra’da yapacakları zirveye hazırlanmak için düzenlendi.

Zirveye ortak bir politikayla gitmek için düzenlenen Berlin toplantısının sonunda yayınlanan bildiride, “Hiçbir finans piyasası, ürünü, veya katılımcının kontrol ve denetleme dışı kalmaması gerekir” deniyor.

Avrupalı liderler Uluslararası Para Fonu’nun, gelecekte çıkacak krizleri önleyecek fonlarının iki kat artırılarak 500 milyar dolara yükseltilmesini de kararlaştırdı.

Avrupalı liderler bunlara ek olarak, zenginlerin vergi vermesini önleyen “vergi cennetlerini” kontrol altına alma konusunda da anlaştı.

Avrupa Birliği’nin ekonomik açıdan en güçlü ülkeleri aylardır küresel finans krizine karşı alınacak önlemler konusunda görüş ayrılıkları yaşıyor. Özellikle Almanya’nın, Fransa’nın korumacı tedbirlerin artırılması önerisine ve Birlik çapında bir kurtarma planına karşı çıkması yüzünden iki ülke arasında geçen yıl Kasım-Aralık aylarında diplomatik soğukluk yaşanmıştı.

Başbakan Angela Merkel, tüm bu görüş ayrılıklarına rağmen Londra Zirvesi öncesinde AB içinde ortak bir pozisyon oluşturabilmek için Berlin'de birliğin önde gelen liderlerini toplamayı başardı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İspanya Başbakanı Jose Luiz Rodriguez Zapatero’nun yanısıra Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso gibi isimlerin katıldığı üç saatlik toplantı sonrasında Merkel, alınan sonuçtan memnun olduklarını ve finans krizinin sadece beraber hareket edilerek atlatılabileceğine inandıklarını açıkladı: ‘Küresel bir antlaşmaya ihtiyacımız’ var diyen Almanya Başbakanı, zirveye katılan ülke liderlerinin spekülatif yatırım fonları da dahil bütün piyasa katılımcılarının doğrudan gözetlenmesini talep ettiklerini bildirdi. Liderler ortak açıklamalarında, bundan sonra oluşabilecek kriz senaryoları için erken uyarı sistemi oluşturulması, üst düzey yöneticilerin maaşlarının sınırlandırılması ve ‘vergi cenneti’ olarak tanımlanan ülkelere yaptırımlar getirilmesini de öneriyorlar.

Bu arada AB Komisyon Başkanı Barroso, Berlin Zirvesi’nin simgesel önemine vurgu yaptı ve ‘AB ülkeleri kriz dönemlerinde sorumluluk üstlenebileceklerini burada ispatlamışlardır’ dedi.

Berlin’de alınan kararların, AB ülkelerinin ortak pozisyonu olarak Londra’daki toplantıya taşınması hedefleniyor.

G-20’nin Londra’da yapılacak zirvesinin ev sahibi İngiltere Başbakanı Brown’da açıklamasında, dünyanın küresel krizin aşılmasında, önümüzdeki süreçte `Beklenmedik bir işbirliği’ içine gireceği tahmininde bulundu.

G-20 olarak tanımlanan ve 2 Nisan’da gerçekleşecek zirveye Türkiye’nin de katılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG