Erişilebilirlik

K. Irak Kara Harekatının Birinci Yıldönümü


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) aldığı yetki çerçevesinde, Irak'ın kuzeyindeki PKK unsurlarına yönelik gerçekleştirdiği kara harekatının üzerinden bir yıl geçti. 21 Şubat 2008'deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının bitmesinden yaklaşık 1.5 saat sonra saat 19.00'da Türk askeri Kuzey Irak'a girmişti.

Türkiye'nin komşusu Irak'tan kendisine yönelik terör tehdidinin ortadan kaldırılaması için gerçekleştirilen kara harekatına Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan 'bordo bereliler' de katılmıştı. TSK'nın kara operasyonuna, havadan F-16 ve F4 savaş uçakları da zaman zaman ateş desteği vermişti.

Türk Genelkurmay Başkanlığı'nın istatistiklerine göre; 29 Şubat 2008'e kadar süren kara harekatının gün gün bilançosu şöyle gerçekleşti:

1. gün: 5 Türk askeri ile 44 PKK'lı öldü
2. gün: 2 Türk askeri, 35 PKK'lı öldü
3. gün: 8 Türk askeri, 33 PKK'lı öldü
4. gün: 2 Türk askeri, 3 köy korucusu, 41 PKK'lı öldü
5. gün: 2 Türk askeri, 7 PKK'lı öldü
6. gün: 5 Türk askeri, 77 PKK'lı öldü
7. gün: 3 PKK'lı öldü

Harekatın Toplam Bilançosu

Yedi gün süren harekat boyunca bölgedeki 60 hedef grubunda bulunan 272 hedefe hava taarruzu gerçekleştirildi. Ayrıca Kara Kuvvetleri, sınırdaki uzun menzilli toplar aracılığıyla 517 adet hedefi ateş altına aldı. Harekatın başından itibaren, manevra birlikleri ve uçaklar tarafından PKK'lılara ait olduğu önceden tespit edilen 126 mağara, 290 barınak ve sığınak, 12 komuta merkezi, 11 muhabere tesisi, altı eğitim tesisi, 23 lojistik tesis, 18 ulaştırma tesisi, 40 hafif silah mevzii ve 59 uçaksavar mevzii kısmen ya da tamamen tahrip edildi. Kara harekatı boyunca 24 TSK personelinin yanısıra üç geçici Köy Korucusu hayatını kaybederken, 240 PKK'lı terörist de etkisiz hale getirildi.

“Hedefe Ulaşıldı”

Türk Genelkurmayı, harekat sonrası değerlendirmesinde, harekatta hedefe ulaşıldığını ve bölgedeki teröristlerin büyük çoğunluğunun yok edildiğini belirtirken, TSK'nın Kuzey Irak'taki PKK varlığına yönelik hava harekatları bundan sonra da devam etti. Türkiye'nin, ABD ile arasındaki terör örgütü PKK'ya yönelik istihbarat paylaşımı, harekat sonrasında sürdü ve dört tanesi Kandil Dağı'na olmak üzere TSK, Kuzey Irak'a yönelik çok sayıda hava harekatı gerçekleştirdi.

Hava Harekatlarının Sonuçları

TSK, meclisten aldığı yetki çerçevesinde 16 Aralık 2007 tarihinden bugüne kadar Irak'ın kuzeyindeki PKK'lıların barındığı yerlere yönelik gerçekleştirdiği hava harekatlarının faydalarını da şu şekilde açıklıyor:

- Bu baskı ile; Irak’ın kuzeyi, büyük ölçüde PKK için emniyetli bir bölge olmaktan çıkarılmış,
- PKK'ya ciddi sayılacak boyutta zayiat verdirilmiş,
- PKK'dan kaçışlarda artışlar olmuş,
- PKK'nın faaliyetleri ve hareketleri önemli ölçüde kısıtlanmış,
- PKK'lılar arasında moralsizlik ve gruplaşmalar had safhaya çıkmış,
- Örgütün lojistik imkanlarına darbe vurulmuştur.

2008'in Terörle Mücadele Bilançosu

TSK'nın verilerine göre; PKK ile mücadele çerçevesinde, 2008 yılında iç güvenlik harekatları ile sınır ötesi hava ve kara operasyonlarının bilançosu ise özetle şöyle gerçekleşti:

- Yurtiçi ve dışında yapılan operasyon ve hava harekatlarında; etkisiz hale getirilen PKK'lı sayısı 2007'ye oranla yüzde 72 arttı. 696'sı ölü, 237'si sağ olmak üzere 933 PKK'lı ele geçirildi. Teslim olanların sayısı da 2007'ye oranla yüzde 62 arttı ve 177 oldu.
- PKK'nın gerçekleştirdiği terör eylemlerinde 51 sivil hayatını kaybederken, 11'i polis, 22'si Geçici Köy Korucusu, 138'i de asker olmak üzere toplam 171 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti
- Kayıplarının yüzde 32'si PKK'nın kullandığı mayın ve patlayıcı maddelerden kaynaklandı.
- Operasyonlarda 3.5 ton amonyum nitrat, 255 kg TNT ve 197 kg plastik patlayıcı madde ele geçirildi.
- PKK'ya yönelik operasyonlarda, bir önceki yıla göre yüzde 10'luk bir artışla toplam 22 ton uyuşturucu madde ele geçti.

XS
SM
MD
LG