Erişilebilirlik

İsrail Genelkurmay Başkanı Özür  Diledi


İsrail Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı'nın Türkiye'yi hedef alan sözlerinden büyük üzüntü duyduğunu bildirdi.

Rav Aluf Gabi Ashkenazi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a,

Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi'nin Türkiye'yi hedef alan sözlerinin kendilerini de 'üzdüğünü ve hayal kırıklığına' uğrattığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Dairesi, İsrail Genelkurmay Başkanı'nın 16 Şubat’ta Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'la telefonla görüştüğünü, üç gün sonra da resmi bir mektup gönderdiğini açıkladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e "Siz adam öldürmeyi iyi bilirsiniz" çıkışı, Türkiye-İsrail ilişkilerinde son dönemde yaşanan gerilimi artırmıştı.

İsrailli yetkililerin, bu çıkışın ikili ilişkilere yansımaması için sağduyulu açıklamalar yapmayı tercih ettiği bir dönemde İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi'nin Erdoğan'ın Peres'e çıkışına karşılık "Önce aynaya bakın" eleştirisiyle yanıt vermesi, iki ülke ilişkilerindeki gerilimi tırmandırmıştı.

Avi Mirzahi, Türkiye'nin Kıbrıs'ı halen işgal altında tuttuğunu, Kürtlere karşı baskıcı politikalar izlediğini ve I. Dünya Savaşı sırasında Ermenileri katlettiği gerekçesiyle İsrail'i eleştirmesini ikiyüzlülük olarak tanımladığını dile getirmişti.

Mirzahi'nin bu sözlerinin ardından Türk Genelkurmay Başkanlığı çok sert bir açıklamayla Mirzahi'nin sözlerinin 'kabul edilemez' olduğunu duyururken, Dışişleri Bakanlığı da , İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gavriel Levy'i bakanlığa çağırarak İsrail'e notayla protesto etmişti.

Bakanlıktan notaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Her türlü diplomatik teamüle, tarihi ve güncel gerçeklerle taban tabana zıt ifadeler içeren açıklama, Sayın Başbakanımıza ve ülkemize yönelik kabul edilemez ithamlar ve hezeyanlarda bulunması sebebiyle bir nota tevdi edilerek protesto edilmiştir. Ayrıca söz konusu beyanların mesnetsiz ve kabul edilemezliği vurgulanarak, bu durum hakkında İsrail makamlarından acilen izahat istenmiştir" denilmişti.

Bu protestonun ardından ikili ilişkilerde gelinen nokta için Dışişleri Bakanı Ali Babacan, sadece "İsrail'den açıklama bekliyoruz" demişti.

Konu, Genelkurmay Başkanlığı'nın olağan basın bilgilendirme toplantısında da gündeme geldi. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, 16 Şubat Pazartesi günü İsrail Genelkurmay Başkanı'nın Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'u arayarak, "TSK ile ilişkilere önem verdiğini, Kara Kuvvetleri Komutanı'nın ifadelerinin kişisel görüşleri olduğunu, İsrail Silahlı Kuvvetleri görüşünü temsil etmediğini, hayal kırıklığına uğradığını, gerekeni yapacağını ve üzgün olduğunu ifade ettiğini" açıkladı. Gürak, İsrail Genelkurmay Başkanı’nın 19 Şubat günü resmi bir mektup da göndererek, telefonla söylediklerini teyit ettiğini ve gerekeni yaptığını belirttiğini ifade etti.

XS
SM
MD
LG