Erişilebilirlik

20 Şubat Amerikan Basınından Özetler


ABD Atlantik Konseyi Türkiye İnisiyatifi Direktörü David L. Phillips Boston Globe'da yayımlanan makalesinde Türkiye ile Batı arasındaki ilişkilerin gerginleştiğini öne sürüyor ve şöyle diyor:

"Başbakan Erdoğan'ın muhalifleri, AK Parti'nin gizli İslamcı emellere sahip olduğunu öne sürüyor. Davos zirvesinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e yaptığı çıkışı ve Hamas'a verdiği desteği de bunun bir kanıtı olarak gösteriyor. Eğer Erdoğan bir devlet adamı ve Batının güvenilir bir ortağı olarak görülmek istiyorsa, Türkiye-İsrail'le ilişkilerini düzeltmelidir. Ayrıca Ermenistan'la ilişkilerini iyileştirmeli ve limanlarını Kıbrıs gemilerine açmalıdır. Hamas'ın avukatlığını yapmak bir hatadır. Türkiye'nin geleceği Batıdadır. Sokaklardaki İslamcı gösterilere kapılmak, Türkiye'yi Avrupa'dan uzaklaştırarak Orta Doğu'ya yaklaştırır"

New York Times Obama'nın Afganistan'a 17 bin takviye asker gönderme kararına rağmen kapsamlı bir strateji oluşturamadığına dikkat çekiyor ve şöyle diyor:

"Obama'nın öncelikle Afganistan'da başarının tanımını yapması gerekiyor. Kabil'deki Karzai hükümetine mi destek vereceğini, yoksa yerel liderlere mi yöneleceğini netleştirmeli. Afgan ordusunun güçlenmesi ve eğitilmesi konusunda da etkin bir plan, hızla hayata geçirilmeli. Obama ayrıca NATO'daki müttefiklerini de Afganistan'a daha fazla asker ve para göndermek konusunda ikna etmeli."

USA Today konut kredisini ödeyemeyen ev sahiplerine yönelik kurtarma planına destek veriyor ve şöyle diyor:

"Normal koşullarda, konut kredisini ödeyemeyenlere devlet desteği verilmesi hiç kimsenin aklına bile gelmezdi. Ancak şu anda olağanüstü koşullarla karşı karşıyayız ve her gün ekonomik durgunluğun boyutuyla ilgili iç karartıcı yeni haberler geliyor. Peki Obama'nın planı işe yarayacak mı? Elbette bu plan tek başına konut piyasasındaki bütün sorunları çözmeyecek, ancak, yine de, ekonominin kanayan yarasına bir pansuman olacak"

Los Angeles Times General Motors ve Chrysler'e bir kez daha devlet desteği verilmesine karşı çıkıyor ve şunları yazıyor:

"Bizim ekonomik sistemimizin en güçlü tarafı, kimin kazanıp kimin kaybedeceğine hükümetin değil piyasa kurallarının karar vermesidir. Washington'un kriz karşısında takındığı tavır, bazılarında her sorunu hükümetin çözeceği izlenimini uyandırdı. Yönetim, otomotiv şirketlerinin yeniden yapılanmasıyla uğraşmak yerine, sorunu bu iş için kurulmuş olan iflas mahkemelerine havale etmelidir. Elbette bu iki büyük firmanın iflası ekonomiyi olumsuz etkileyecektir. Ancak şu anda yaşadığımız sorun, finans piyasalarında yaşanan ve bütün ekonomiyi sarsan sorun kadar büyük değil"

XS
SM
MD
LG