Erişilebilirlik

Fransa Cumhurbaşkanından Sosyal Reform Paketi Açılımı


Mali krizin etkileri Fransa’da sosyal yaşamı sarsmaya başladı. Milyonlarca işçinin sokağa dökülmesinin ardından sosyal reform paketi açıklayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dar gelirlilere 2 milyar 600 milyon Euro’luk yardım yapılacağını duyurdu. Bu arada Fransa’nın denizaşırı topraklarında meydana gelen sosyal patlama ve grevler dün Guadeloupe’lu bir sendikacının öldürülmesi ile tırmanmaya başladı. Fransa olayların kontrol altına alınması için bölgeye 300 askerlik ek güvenlik gücü gönderirken, Sarkozy, bölge halkının yaşam düzeyini artırmak için bugün bir paket daha açıklayacaklarını duyurdu.

Geçtiğimiz yıl başlayan küresel mali kriz, etkilerini 2009 yılında daha da sert göstermeye başladı. Çalışanların sokağa döküldüğü Fransa’da tansiyon giderek artarken, ülkenin denizaşırı bağlı eyaletlerinde de bir aydır süren grevler çatışmaya dönüştü.

Krize karşı etkili önlem almadığı gerekçesiyle anketlerdeki güvenilirlik oranı düşüşe geçen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, sendika temsilcileriyle yaptığı beş saatlik görüşmenin ardından dar gelirliler için toplam 2 milyar 600 milyon Euro’luk bir sosyal paket açıkladı.

Ocak ayı sonunda sokaklara dökülen milyonlarca işçinin çağrısı üzerine, ülkenin beş büyük sendika federasyonu ve işveren temsilcisiyle bir araya gelen Sarkozy, toplantının ardından yaptığı açıklamada küresel krizin tüm ülkeleri sarstığını ancak Fransa’nın pek çok ülkeden çok daha iyi mücadele verdiğini savundu. Sarkozy, işçi ücretlerinin artırılmasının yeni işten çıkarmalara neden olacağını belirterek, asgari ücret artırımından çok çalışma yaşamını ve sistemi modernize eden önlemler almayı tercih ettiklerini duyurdu.

Sosyal paket, iki ay çalıştıktan sonra işsiz kalanlara 500 Euro’luk ek prim ödenmesi, gelir düzeyi en düşük iki alt kademedeki 4 milyon çalışana 2008 yılı için vergi muafiyeti, kriz süresince işsiz kalanlara da maaşlarının yüzde 75’i oranında işsizlik ücreti ödenmesi gibi önlemler içeriyor. Pakette ayrıca, düşük gelirli ailelerin çocuklarına her eğitim yılı başında yapılan okul yardımının 150 Euro daha artırılması öngörülüyor. Sosyal pakette geliri düşük ailelere de bir defaya mahsus olmak üzere 200 Euro’luk alışveriş çeki verileceği de taahhüt ediliyor. Ayrıca 3 milyar Euro’luk yeni bir sosyal yatırım fonu oluşturulması da alınacak önlemler arasında yer alıyor.

Ancak Sarkozy’nin açıkladığı paket, sendikaları tatmin etmedi. Sosyal reform paketinin hayal kırıklığı yarattığını savunan sendikalar, atılan adımları yetersiz bularak 19 Mart’ta yeniden genel greve çıkacaklarını duyurdu.

Denizaşırı Eyaletlerde Şiddet Tırmanıyor

Fransa’daki sosyal rahatsızlık ülke sınırları içinde kalmıyor, ülkenin denizaşırı eyaletleri Guadeloupe, Martinique ve Guyana da sosyal krizlerle çalkalanıyor. Hayat pahalılığı ve ücretlerin düşüklüğü nedeniyle Guadeloupe adasında başlayan grev bir ayı geçince olaylar patlak vermeye başladı. Grevin, Fransa’nın diğer denizaşırı eyaletleri Martinique ve La Reunion’a da sıçramasına rağmen bir uzlaşmanın sağlananamaması, hükümetin grevcileri muhatap almaması tansiyonu yükseltti. Bir haftadır çıkan çatışma ve olaylara dün gece Guadeloupe’lu bir sendikacının öldürülmesi de eklenince, hükümet olaya el koydu. İçişleri Bakanlığı bölge güvenliğinin yeniden sağlanabilmesi için 300 ek polis gücü gönderirken, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, bugün bölge milletvekilleriyle görüştükten sonra, yarın Guadeloupe için de finansal bir paket açıklayacağını duyurdu.

Uzun yıllar Fransa’nın sömürgesi olduktan sonra denizaşırı eyaletleri haline gelen bu bölgelerdeki isyan Fransız siyasetinde önemli yer tutuyor. Fransa’nın ünlü 68 Baharı işçi ve öğrenci eylemleri de ilk olarak Guadeloupe’ta patlak vermişti. Üstelik tam da sendikacı Jacques Bino’nun öldürüldüğü Point-a-Pitre bölgesinde. Bölgede isyana dönüşen grevlerin bilançosu ise hayli ağır. Yer yer çeşitli şiddet olayları devam ederken, bugüne kadar bölgede yedi bina ve 21 araç yakıldı, sekiz kişi yaralandı, 13 kişi de gözaltına alındı.

XS
SM
MD
LG