Erişilebilirlik

Almanya'da Neo-Nazi Suçları Artıyor


Almanya’da Neo-Nazilerin işlediği suçlardaki yükseliş geçen yıl da devam etti. Aşırı sağ ideoloji ve yabancı düşmanlığının izlerini taşıyan suçlarda son yılların rekoru kırıldı.

Alman Parlamentosu’nda muhalefetteki Sol Parti’nin konuyla ilgili bir önergesini yanıtlayan Federal İçişleri Bakanlığı geçen 2008’de neonazi suçlarında ürkütücü bir artış olduğunu ve rekor kırıldığını doğruladı.

Buna göre, 737’i şiddet içerikli olmak üzere 14 bin aşırı sağ kökenli suç işlenerek kayıtlara geçti. Söz konusu olaylarda, aralarında çok sayıda Alman’ın da bulunduğu 773 kişi hastanelik olacak derecede yaralandı. Bu bağlamdaki en olumsuz yıl olarak kabul edilen ve 12 bin 240 olayın kayıtlara geçtiği 2006 yılının rekorunu kıran 2008’de Yahudi karşıtı eylemler artmasına da dikkat çekiliyor. En az 1090 antisemit eylem kayıtlara geçerken, bu olaylarda 36 Yahudi’nin yaralandığı belirtiliyor. Uzmanlar aşırı sağ bağlantılı suç rakamlarının daha nihai olmadığı, oranının tüm verilerin değerlendirilmesin sonrasında yüzde 50 artabileceğini, yani 20 bini geçebileceğini belirtiyorlar. Bu arada Federal Hükümet, iki Almanya’nın birleştiği 1990 yılından bu yana Almanya çapında 41 kişinin aşırı sağcılar tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Konuyla ilişkili bağımsız kurumlar bu sayının 130’tan daha yüksek olduğundan hareket ediyorlar. Diğer taraftan en fazla Neo-Nazi yaşandığı yerlerin doğudaki eyaletler olduğu ortaya çıktı, başkent Berlin ise kayıtlara geçen 7 şiddet olayı ile listede ota sıralarda yer alıyor. Sivil toplum örgütü ATTAC Almanya sözcülerinden Ercan Yaşaroğlu rakamları ‘tüyler ürpetici’ olarak tanımlıyor ve yetkilileri aşırı sağcı terörü yeteri kadar ciddiye almamakla suçluyor.

Siyasi yetkililer ve emniyet güçleri, aşırı sağcı örgütlenmelerin üzerine gitmemekle suçlanırken alınması gereken önlemlere ilişkin tartışmalar da sürüyor. Aşırı sağcı Nasyonal Demokratik Parti NPD'nin yasaklanması tartışmaların odağını oluşturuyor. 2003 yılında NPD hakkında açılan kapatma davası, partinin yönetim kademelerinde bulunan dört kişinin Anayasayı Koruma Dairesi adına da çalıştığının ortaya çıkması üzerine, sonuç vermemişti. Hukukçular yeni bir kapatma davasına da olumsuz yaklaşıyor. Kamuoyu araştırmalarına göre ise halkının yüzde 65’i NPD’nin yasaklanmasını isterken yüzde 29 ise yasaklamaya karşı

Bu arada Federal İçişleri Bakanlığı, eldeki tüm verilerin işlenmesinden sonra aşırı sağcılıkla ilgili kesin rakamları önümüzdeki haftalarda yayımlayacağı bir raporla kamuoyuna duyuracak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG