Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Olmert'e Eleştiri


Başbakan Tayyip Erdoğan, Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le yaşadığı polemiğin ardından, Başbakan Ehud Olmert'e de sert eleştirilerde bulundu. Erdoğan, Gazze operasyonu konusunda Türkiye'yi bilgilendirmesinin anlamsız olacağı mesajı veren Olmert'in, Türkiye-İsrail ilişkilerinde güvensizlik kaynağı olduğunu söyledi. Buarada Amerika Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyesi ve Türk-Amerikan Dostluk Grubu eş başkanı Robert Wexler da Ankara’da temaslar yaptı.

Başbakan Tayyip Erdoğan resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader ile birlikte düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşananları değerlendirdi. Erdoğan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Gazze operasyonu konusunda kendisini bilgilendirmemesini "Yakın dostlarım Bush, Sarkozy ya da Merkel'i aramadım ki, niye başkasını arayıp da haber vereyim" sözleriyle gündeme getirmesini sert bir şekilde eleştirdi.

Ortadoğu barışı konusunda İsrail'in Türkiye'den arabulucu olmasını istediğini hatırlatan Erdoğan, Olmert'in Gazze operasyonu konusunda Türkiye'ye haber vermemesini haklı göstermeye çalışmasının yanlış olduğunu söyledi. Erdoğan, Olmert'in davranışının geleceğe dönük güven sorunları doğurduğunu kaydetti. Erdoğan, Olmert'e "Liderler güven sorunu yaratamaz. Siyaset güven sorunu doğuran bir kurum değildir. Eğer bu güven sorunu başlarsa, başladığı anda herkes birbirine karşı çok daha farklı yaklaşımlar içine girer ki barış burada büyük darbe yer" diye çıkıştı. Erdoğan, Hamas'ın esir aldığı İsrailli asker Gilad Şalid'i kurtarmak için Türkiye'nin çabalarının sürdüğünü de anlattı.

Wexler Ankara'da

Öte yandan Amerika Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyesi ve Türk-Amerikan Dostluk Grubu eş başkanı Robert Wexler de, Ankara'da temaslarda bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşen Wexler'in, Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerilimin biran önce bitmesine ilişkin görüşlerini ve tarafların 'daha yapıcı' olmasına dair beklentilerini gündeme getirdiği öğrenildi. Wexler’e İsrail’le ilişkiler konusunda yapıcı olma sözü veren Gül ve Erdoğan’ın, Wexler’den özellikle sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı destek istedikleri belirtildi.

XS
SM
MD
LG