Erişilebilirlik

Amerika Dışişleri Bakanı Endonezya'da


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Endonezya’da temaslarını sürdürüyor.

Cakarta’da, Dışişleri Bakanı Hasan Wirajuda’yla görüşen Clinton, Amerika’nın Endonezya’yla yeni bir ortalık kurmak istediğini söyledi.

Clinton, dünyanın en büyük Müslüman ülkesi olan Endonezya’nın, İslam, demokrasi ve uygarlığın birlikte yaşayabileceğini hatta daha da gelişebileceğinin kanıtı olduğunu vurguladı.
Clinton’un, Güneydoğu Asya Ülkeleri örgütünde yaptığı konuşmada, Amerika’nın 10 üyeli örgütle dostluk ve işbirliği anlaşması imzalayabileceğini söyledi.

Başkan Barack Obama, ilkokulun bir bölümünü Cakarta’da okumuştu. Obama’nın okulundan bir grup öğrenci Bayan Clinton’u havaalanında çiçeklerle karşıladı.

ABD Endonezya'yla İlişkileri Pekiştirmek İstiyor

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Endonezya’yı Asya ziyaretinin ikinci durağı yapmasının nedeni, Amerika’nın bu ülkeyle ilişkilerini güçlendirmek istemesinden kaynaklanıyor. Başkan Obama 40 yıl önce çocukluğunu bu ülkede geçirdi. Sıradan Endonezyalılar için de Amerika’ya yönelik büyük iyimserlik, Obama’nın geçmişteki bu deneyiminden kaynaklanıyor. Endonezya Dışişleri Bakanı Hasan Wirajuda da bunu doğruluyor.

Endonezyalı bakana göre ülke halkının Barack Obama’ya desteği büyük. Bakan ayrıca, hükümetinin ve halkının, Obama’nın bir an önce Endonezya’yı ziyaret etmesini ve Hillary Clinton’dan bu mesajı başkana iletmesini istedi.

Hillary Clinton’ın Endonezya ziyareti, bu ülkenin bölgede gittikçe artan önemine dikkati çekiyor. Clinton, dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi olan Endonezya’nın, “İslam, demokrasi ve modernliğin birlikte yaşayabildiğini,” gösterdiğini söyledi.

Hillary Clinton, Amerika ve Endonezya’nın çıkarların ötesinde ortak değerler paylaştığını, iki ülkenin de demokrasiyi benimsediğini belirtti. Endonezya’nın son 10 yılda büyük değişim geçirdiğini, güçlü ve büyüyen kurumlar inşa ettiğini, aktif sivil toplumun gelişmesini desteklediğini vurgulayan Clinton bir yandan terörizm ve aşırılıkla mücadele ederken diğer yandan da insan haklarına saygıyı koruduğunu, mezhep ve ayrılıkçı çatışmalara son verdiğini, küresel ticaretin gelişmesi ve insan hakları için dünyanın daha güvenli bir yer haline gelmesine çalıştığını söyledi.

Hillary Clinton, kendisi ve Başkan Obama’nın, Endonezya’yla küresel ekonomi ve iklim değişikliğiyle mücadele alanlarında kapsamlı bir ortaklık kurmak istediğini, demokratik reformları benimsemesi için de Burma’daki askeri hükümete yapacakları baskıya Endonezya’yla birlikte öncülük etmek istediklerini bildirdi.

“Uyguladığımız yaptırımlar, hatta el uzatma çabalarımız Burma’daki cunta hükümetini etkilemedi,” diye konuşan Clinton, Burma’ya olumlu değişiklikler getirebilmek için Endonezya’ya danışıp ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacaklarını kaydetti.

Clinton, Cakarta’da Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği merkezini ziyaret etti. Amerika Dışişleri Bakanı’nın, birliğin yıllık bölgesel güvenlik konferansına katılma sözü verdiği de bildirildi.

Eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, dört yıllık görevi boyunca ASEAN’ın yıllık güvenlik toplantılarına iki kez katılmamıştı.

XS
SM
MD
LG